AKTUELNO

Ako se obrati pažnja na psa, mogu se uočiti signali da li će pas da napadne. Ukoliko dođe do napade treba što mirnije napustiti tu zonu, ali davati recept kako se odbraniti od psa nije moguće jer zavisi od situacije ali i od osobe koja je napadnuta- rekao je dr Nenad Milojević, međunarodni kinološki sudija za rad školovanih službenih pasa.

Šta se desi kad dete poželi psa na poklon, on kaže da se pas tako ne kupuju. Treba uraditi test da li dete zaista želi psa i da li ima tu dozu odgovornosti da bi ga dobilo.

- Srpsko udruženje za obuku pasa i jedan momak koji tamo radi, Stefan Zdravković, reprezentativac u radu sa službenim psima, pokrenuo je sportsku secikciju pa smo napravili jedno predavanje da li i kako do psa. Predavanj je napravljeno kao konsultacija roditeljima šta ih sve to očekuje ukoliko kupe psa detetu pa se odatle razvila priča kako dete sputati i odgovoriti barem na neko vreme dok ne bude svesno odgovornosti oko držanja kućnog ljubimca - kaže Milojević.

- Pas nam u današnje vreme kada smo sve više otuđeni dolazi kao jedan supstitut, ali odgovornost prema tom supstitutu je velika i ona se najviše odnosi na vlasnike pasa, jer je veoma važno da se oni odgovorno ponašaju prema tome - kaže Milojević.

Ali ima i on ih kojima je pas modni detalj:

- Taj deo narušava odnos između vlasnika i pasa kada se vi prema njemu odnosite kao prema delu garderobe. Može doći do ozbiljnih neusklađenosti i napuštanja i zapostavljanja - kaže Milojević.

On kaže da se zalažu da edukacija oko pasa krene kroz predmet Poznavanje prirode i društva, kako bi se izbegle u budućnosti scene napada pasa, naročito na decu.

Bilo je dosta napada pasa lutalica ali i napada vlasničkih pasa:

- Veliki je problem kada imate veliki broj napuštenih pasa. Kod napada najčešće su neki odbrambeni mehanizmi. Svaka pojedinačna situacija morala bi da se analizira da bi smo dali što približniji odgovor zašto se napadi događaju.

Ipak ako se obrati pažnja na psa, mogu se uočiti signali da će pas da napadne. Ukoliko dođe do napade treba što mirnije napustiti tu zonu, ali davati recept kako se osbraniti od psa nije moguće jer zavisi od situacije ali i od osobe koja je napadnuta.