AKTUELNO

Bilo je mnogo studija koje pokazuju da pas ne samo da vas čini zdravijim i srećnijim, već vas čini i boljom osobom. Od jačanja imuniteta do učenja dece kako da se nose sa gubitkom, usvajanje psa je dobro za vas i vašu porodicu. Ali naše ponašanje sa psima utiče i na njih.

Bright Side je istražio nedavnu studiju o psima koja je otkrila da ako svesno lažete svog psa, on može da nanjuši istinu. Evo iznenađujućih rezultata.

Za ispitivanje je analizirano 260 rasa pasa.

Rašireno je verovanje da mi ljudi, kao vrsta, nismo najbolji u otkrivanju obmane. Ali mogu li psi razlikovati istinu od laži? Istraživači sa Univerziteta u Beču pokušali su da saznaju. Da bi to uradili, proučavali su 260 različitih rasa pasa.

Prvo poslastica, pa trik

Studija je sprovedena pomoću trika sa 2 posude gde je jedna držana prazna, a druga je sadržala skrivenu poslasticu. Prvo, psi su obučeni da prate uputstva jedne osobe, birajući koja od 2 činije sadrži skrivenu poslasticu. Kada je pas poslušao i pravilno izabrao, dobili su poslasticu.

Onda je došao trik. Psi bi gledali kako druga osoba menja poslasticu iz jedne činije u drugu. A u nekim slučajevima bi postojala i treća osoba koja bi bila nemi posmatrač. Isti eksperiment je sproveden samo sa drugom osobom koja im je davala uputstva, ili čak sa trećom osobom koja je to radila.

Psi su ignorisali osobu koja ih je lagala

Studija dokazuje da vaš pas može reći kada neko laže

Drugi čovek bi davao savete, namerno prevarivši psa pokazujući pogrešnu i praznu činiju. Iznenađujuće, kada bi psi znali da ih dotični čovek obmanjuje, ignorisali bi savet. Istraživači su došli do zaključka da su psi znali kada ih ljudi lažu i ignorisali komande.

Psi takođe nisu primetili netačan savet

Treći čovek ponekad nije bio prisutan kada je drugi izvršio promenu. Nakon prebacivanja, treća osoba bi se vratila. Ali nisu znali gde je poslastica i nasumično bi pokazivali na jednu od činija. Pošto nisu bili prisutni tokom razmene poslastica, psi bi uglavnom ignorisali njihove savete.

Dokazi su ukazivali na to da su psi znali da treći čovek ne zna gde je poslastica i stoga ih nisu slušali.

Psi mogu nanjušiti istinu čak i u odsustvu obuke

Naučnici su konačno zaključili da psi mogu da razlikuju tačnu i lažnu izjavu, pod uslovima zadatka promene lokacije, kao što je zamena činija sa poslasticama. Takođe su verovali da kućni ljubimci ne mogu samo da izvuku potrebne informacije od svojih ljudi, već i da razumeju njihove namere i uverenja.

Autor: