AKTUELNO

Rastuća potražnja za litijumom poslednjih godina podstakla je povećano interesovanje za zemlje koje imaju rudnike ovog vrednog minerala.

Litijum se najčešće koristi u baterijama za mobilne telefone, električne automobile, solarnu energiju i druge uređaje koji koriste struju.

Neki od najvećih proizvođača litijuma su Argentina, Australija, Bolivija, Kanada, Čile i Kina. Svaka od ovih zemalja ima velike količine ovog minerala, a neke od njih su već postale poznate po svojim rudnicima.

Argentina je jedan od najvećih svetskih proizvođača litijuma, sa ogromnim nalazištima u provinciji Huhui na severu zemlje. Australija, s druge strane, ima neke od najvećih rudnika litijuma na svetu, uključujući Greenbushes u Zapadnoj Australiji. Bolivija ima ogromne rezerve litijuma u ​​slanim jezerima u jugozapadnom delu zemlje, a Kanada ima bogata nalazišta litijuma u ​​provinciji Kvebek.

Čile je takođe važna zemlja u pogledu rudnika litijuma, a njegove rezerve se nalaze u slanim pustinjama na severu zemlje. Kina je jedan od najvećih svetskih proizvođača litijuma, a njena rudna nalazišta se nalaze u provinciji Ćinghaj na zapadu zemlje.

Svaka od ovih zemalja je važan igrač na globalnom tržištu litijuma i, s obzirom na povećanu potražnju za ovim mineralom, očekuje se da će i dalje biti relevantna za svetsku ekonomiju.

Srbija ima i značajne rezerve litijuma, a nalazišta se nalaze u okolini Loznice, na zapadu zemlje.

U Evropi sem Srbije, najveće rezerve litijuma nalaze se u zemljama poput Nemačke, Češke, Portugala, Španije, Finske…