AKTUELNO

Početak aprila u Srbiji, i u regionu, biće neobično hladan, a osim na planinama gde će lokalno sneg biti obilan, pojava snega na tlu je moguća i u nizijama, odnosno i u mnogim gradovima, među njima i Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj prognozi najavljuje da bi sve do oko 7. aprila moglo da se zadrži relativno hladno uz manji porast temperature.

- U nedelju 2. aprila očekuje se prolazno razvedravanje uz dosta sunca i ređu pojavu prolazne kiše ili pljuska. Vetar će u početku biti uglavnom slab, zapadni, a posle podne i uveče u okretanju na severozapadni i u pojačanju. Krajem dana na severu i zapadu dolazi do jačeg naoblačenja, ponegde uz slabu kišu. Dnevni maksimum biće od +12 do +20 stepeni Celzijusa – kaže Čubrilo.

U nizijama prvo kiša

Meteorolog objašnjava da će se u ponedeljak preko nas po "istočnoj periferiji anticiklona, sa jezgrom nad središnjom Evropom", spuštati veća količina hladnog vazduha, dok će nad Tirenskim morem uslediti "sekundarna ciklogeneza".

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Kao posledica toga, krajem dana će jače naoblačenje uz padavine zahvatiti južni i deo srednjeg Jadrana, Crnu Goru, južnu, jugoistočnu, istočnu, zatim i deo središnje Srbije kao i istok Bosne i Hercegovine. U nizijama će u početku biti kiše, dok će iznad 700 metara nadmorske visine pasti susnežica i sneg. U toku dana uz dalje zahlađenje snežna granica biće u padu na oko 500 metara nadmorske visine, a zatim i niže od toga – kaže Čubrilo.

Sa jačanjem ciklona, čiji će se centar iz Tirenskog premeštati ka Jonskom moru, uslediće širenje njegovog uticaja i na ostali deo regiona.

A onda i sneg

Marko Čubrilo kaže da za razliku od proteklih nekoliko dana kada su modeli padavinsku zonu zadržavali južnije od Vojvodine, novi proračuni većine modela šalju padavinsku zonu znatno severnije i zapadnije te bi padavine u utorak i sredu zahvatila celu Srbiju.

Kako će uslediti dalje upad hladnog vazduha temperature bi bile dovoljno niske za pojavu snega i to ne samo na planinama već u nizijama regiona i u koliko bi se jutarnje projekcije ostvarile značajan deo nizija regiona bi mogao imati rekordno visoke akumulacije snega za april, dok bi planinski deo Srbije. Crne Gore i delova Bosne i Hercegovine mogao akumulirati i do oko 20 cm snega.

Hladno sve do 10. aprila?!

Maksimumi bi se kretali od 0 do +6 stepeni Celzijusa, a duvao bi jak i vrlo jak severni vetar.

- Videćemo kako će se simulacije ponašati do ponedeljka, ali trenutno postoji dosta jaka podrška za pojavu snega u nizijama regiona. Postepeno smirivanje vremena se očekuje od četvrtka kada bi se sneg u predelima ispod 700 metara nadmorske visine brzo otopio, dok bi ipak sve do oko 10. aprila ostalo hladnije od proseka uz povremenu pojavu padavina – najavio je Čubrilo.

Opasnost od nagomilavanja teškog snega

On još dodaje da je zbog znatno više oblaka u odnosu na protekle simulacije opasnost od jakog mraza sredinom nedelje smanjena posebno u nizijama, ali sa trenutnom projekcijama velika opasnost preti od nagomilavanja vlažnog, teškog, snega na već procvetalim granama.

Autor: