AKTUELNO

Astronom Zoran Knežević je novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti!

Knežević, koji je inače član Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauke i generalni sekretar SANU, osvojio je na izbornoj skupštini SANU veliku većinu glasova, 75 glasova. Njegov protivkandidat kompozitor Svetislav Božić imao je 33 glasova.

- Hvala na tome sto ste izrazili podršku onom programu koji sam izneo. Obavezama koje me čekaju prilazim sa dužnim poštovanjem i velikom odgovornošću, nadajaći se da ću se uspešno nositi sa svim izazovima. Svestan sam da to neće biti lako i jednostavno, valja imati strpljenja i mudrosti kako bi se akademici vodili mirnim i sigurnim putem. Spreman sam da saslušam sve primedbe i sugestije. Hvala - rekao je Knežević u prvom obraćanju.

Za potpredsednike SANU izabrani su Akademik Zoran Popoviž i akademik Miodrag Marković.

Za generalnog sekretara izabran je akademik Nebojša Lalić.

Činjenice Akademik Zoran Knežević (73) - član je Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke SANU - izabran je 2020. za generalnog sekretara Akademije - diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu - spada u red najvećih poznavalaca malih tela Sunčevog sistema u svetu - od 1973. godine obavlja niz različitih istaknutih funkcija u Astronomskoj opservatoriji u Beogradu - za dopisnog člana SANU izabran je 2009. godine, a za redovnog 2015. - na predlog italijanskih astronoma, jedan asteroid - 3900 Knežević - nazvan je po njemu

Izborna skupština Srpske akademije nauka i umetnosti SANU održana je danas, a redovni članovi tajnim glasanjem presudili su u korist Kneževića.

U SANU postoji osam odeljenja, akademija ima 130 članova, od čega 99 redovnih i 31 dopisnog.