AKTUELNO

Dobra plata nekada se više vezivala za visoko obrazovne profile, pozicije koje zahtevaju i znanje i iskustvo, i koje firmi donose profit. Vremenom odnosi na tržištu radne snage počeli su drastično da se menjaju, tražnja je u mnogim momentima prevazilazila ponudu i praksa se promenila.

Oglasni portali prepuni su pozicija gde se nude mesečne zarade od preko 100.000 dinara, a za koje nije potrebna ni diploma srednje škole, ni neko baš posebno iskustvo.


Od uslova koji se od radnika na ovim poslovima traže, uglavnom je poznavanje posla. Poslodavcima ovde nije važno da li je potencijalni radnik zanat naučio u školi ili radionici, bitno je da ima neko iskustvo i da poznaje posao. Sa druge strane, neki poslodavci ne traže ni toliko, već su voljni da obezbede i obuku za one koji su zainteresovani da rade.


U nastavku vam donosimo 5 poslova za koje nije potrebna diploma srednje škole, a za koje se nude plate preko 100.000 dinara. Oglasi su pritom aktivni, što znači da je priča aktuelna u monetu u kome je i čitate.

Automehaničar

Nedostatak automehaničara u Srbiji, doveo je do toga da je ovo zanimanje u poslednje vreme veoma dobro plaćeno. Toga su postali svesni i poslodavci i radnici, pa se osim zarade koja je sada iznad prosečne plate nude radnicima, nude i drugi benefiti.

"Potrebni su nam vredni, odgovorni i savesni saradnici" - glasi jedan od oglasa za automehaničara. Ono što u opisu profila kandidata stoji jeste da treba da ima iskustvo na istoj ili sličnoj poziciji, da poznaje elektriku na vozilima, i da je radio na više tipova vozila.


Ono što poslodavac nudi u opisu ovog oglasa je plata do 170.000 dinara, rad u stabilnoj firmi, gde su nova i odlično opremljena radna mesta, kao i konstantno napredovanje i usavršavanje.

Pomoćni građevinski radnik

Iako je gradnja poslednjih meseci smanjena, izvođači radova ne kriju da je nedostatak građevinskih radnika i dalje aktuelan. Iako su im dnevnice znatno porasle, dobrog građevinskog radnika je kažu danas jako teško pronaći.

Plata za pomoćnog građevinskog radnika kreće se do 120.000 dinara. Ono što se od potencijalnog radnika traži je bar osnovna škola i posedovanje vozačke dozvole B kategorije.

Osim redovnih primanja, poslodavac za ovu poziciju nudi i potpuno zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao i mogućnost usavršavanja i napredovanja.

Pica majstor

Plata za pica majstora se kreće oko 120.000 dinara, pa i više. Za prijavu na ovaj oglas, ni cv nije potreban, a uslova skoro da nema.

Kako je navedeno u jednom oglasu, traže oni koji vole dinamičan posao i rad sa ljudima, kao i da se dobro snalaze u kuhinji.

Poslodavac nudi i prijavu, topli obrok ali i mogućnost napredovanja.

Kuvar

Plata kuvara u Srbiji odavno je iznad proseka. Ipak, koliko ćete naplatiti svoj zanat, zavisi u kom objektu radite. Poznati restorani spremni su da za ovaj zanat plate i više stotina hiljada dinara, ali za to traže i određene sertifikate i završene kurseve i škole.

Sa druge strane, ima i onih koji nisu tako strogi, pa u uslovima ne traže ni diplomu srednje škole, a nude platu od 130.000 dinara. Iskustvo se ovde podrazumeva.

U opisu posla stoji da se radi od ponedeljka do petka i da je vikend slobodan. Poslodavac ovde takođe navodi da su državni praznici su neradni, a da je radno vreme od 04:00 do 13:00 h. Ističe da obezbeđuje ugovor o radu ali da snosi trošak za sanitarnu knjižicu, kao i uniformu i topli obrok.

Roštilj majstor

Plata roštilj majstora kreće se oko 120.000 dinara. Toliko se u jednom aktivnom oglasu nudi za ovu profesiju, za koju nije potrebna ni srednja škola.

Pored mesečne nadoknade, nudi se i ugovor o radu, a uslova za one koji su voljni da rade ovaj posao, nema.

Autor: