AKTUELNO

Svaki treći muškarac u Srbiji stariji od 50 godina i svaki drugi sedamdesetogodišnjak boluje od dobroćudnog uvećanja prostate.

S druge strane u našoj zemlji je učestalost obolevanja od raka prostate na trećem mestu odmah posle raka pluća i debelog creva te godišnje oboli oko 2.300 muškaraca, a umre oko hiljadu pacijenata!

Urolog prof. dr Aleksandar Milošević potvrđuje za Kurir da je ova crna statistika sve gora i da sve više muškaraca starijih od 50 godina ima problema sa prostatom.

- Padom testosterona kod muškaraca javljaju se problemi sa prostatom. Što se tiče oboljenja prostate ono može biti benigno i maligno. Benigno podrazumeva uvećanje prostate uz probleme sa mokrenjem odnosno često mokrenje, noćno mokrenje i peckanje pri mokrenju - navodi prof. dr Milošević i dodaje:

Foto: Unsplash.com/deonblack

- Što se tiče malignog oboljenja ono je opasno jer karcinom prostate podrazumeva hirurško ili palijativno lečenje. Genetika tu može da ima veću ulogu jer su velike šanse da će neko dobiti karcinom ukoliko je njegov otac imao karcinom pristate. Zbog svega toga treba apelovati na sve muškarce koji su stariji od 50 godina da obavezno jednom godišnje posete urologa i urade neophodne testove odnosno PSA test (prostata specifični antigen).

HEMOROIDI

Sve više se javljaju

Lekari upozoravaju da u poslednje vreme sve više građana ima hemoroide ili "šuljeve", koji predstavljaju proširene vene u regiji oko anusa ili unutar debelog creva, a ispoljavaju se kroz pojavu bola, svraba, peckanja ili krvarenja. U određenim slučajevima, mogu se tretirati prirodnim lekovima namenjenih njihovom uklanjanju i ublažavanju simptoma.

Urolog ističe i da se kod nas takvi pregledi uglavnom izbegavaju.

- Ukoliko se ova kao i sve druge bolesti otkriju u početnoj fazi velike su šanse za izlečenje, međutim ukoliko se zakasni lečenje je mnogo kompleksnije.

Simptomi prostatitisa

Potreba za mokrenjem bez mogućnosti da se mokri

Visoka temperatura

Drhtavica

Bol u testisima ili penisu

Zamućen urin

Bolno mokrenje

Bol u donjim leđima i rektumu

Krv u semenoj tečnosti

Osećaj težine u donjem stomaku i testisima

Dr Milošević navodi i da sam način života ne utiče toliko za nastanak ove bolesti koliko tu ulogu ima nasledni faktor.

- Ljudi kod kojih je neko u porodici imao karcinom naročito moraju da dolaze na preglede jer je ovo najčešće oboljenje današnjice.

Autor: