AKTUELNO

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3. decembra, a procene su da te osobe čine oko 10 odsto svetske populacije.

Povodom Dana osoba sa invaliditetom, Opština Palilula poklonila je danas 32 invalidskih kolica osobama sa posebnim potrebama koje žive na teritoriji te opštine.

Kolica je u prostorijama Kulturnog centra "Vlada Divjan" uručio predsednik Grtadske opštine Palilula Aleksandar Jovičić, koji je rekao da ljudima sa invaliditetom treba uvek biti podrška i omogućiti da im život bude lakši.

- Ono što treba istaći je da nije važno da ovakve stvari radimo sama kada se obeležava Dan osoba sa invaliditetom, već i tokom čitave godine - istakao je Jovičić.

Foto: Tanjug

On je kazao da je cilj Opštine Palilula da sa ovim ljudima ima dijalog, da im otvori vrata opštine, da sa njima razgovara i omogući im na sve moguće načine da njihov život bude kvalitetniji.

Jovičić je podsetio i na učinak paralolimpijaca koje je primio pre nekoliko dana, a koji su na takmičenju u Londonu osvojili preko osam medelja.

- Radi se o tekvondo klubu koji je potekao sa Palilule, to su stvari koje me čine srećnim i za koje se vredi boriti. To su ljudi koji su mnogo jači od nas, budući da uz taj hendikep koji imaju, prave neverovatne rezultate i predstavljaju nas na najbolji mogući način - rekao je Jovičić.

GO Palilula je donirala 30 klasičnih invalidskih kolica i dvoja specijalna, neurološka kolica.

Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se sa ciljem da se unapredi i omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

#Beograd

#Invaliditet

'