AKTUELNO

S obzirom na sve hladnije vreme, očekuje se da se broj zaraženih gripom poveća, kao i da se on pojavi i u Srbiji.

Virus gripa regsitrovan je u Evropi, a kako pokazuju podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), njegova aktivnost je u nedelji od 6. do 12. novembra 2017. godine bila niska. U populaciji su identifikovani AH3N2 i B virus.

- Svega 4,5 odsto od svih uzorkovanih koji su imali oboljenje sa kliničkom slikom gripa ili akutnu respiratornu infekciju kod zdravtsvenih radnika koji su određeni da posebno prate gripa bili su pozitivni na viruse gripa, što je vrlo blago povećanje u odnosu na prethodnu nedelju - navodi se u izveštaju ECDC.

U njemu se dodaje da podaci iz 19 zemalja ukazuju da je sveukupni mortalitet na niskom nivou što se i očekuje u ovo doba godine.

- Većina detektovanih virusa odgovara soju i liniji AH3N2 i B jamagata virusima - navodi se u izveštajima.

Foto: Pixabay.com

Najbolja zaštita protiv gripa je vakcinacija, koja je u našoj zemlji počela da se sprovodi prošlog meseca. Ove godine država je kupila 242.256 doza vakcina, za 5.700 manje nego prethodne godine.

Vakcina se preporučuje hroničnim bolesnicima, a besplatna je i za sve osobe koje žive u centrima za negu starijih lica i osobe koje ih neguju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa bolesnicima, svi stariji od 65 godina, plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki hronični bolesnici, zaposleni u vojsci i policiji.

Takođe, epidemiolozi savetuju da ne postoji nijedan razlog zašto se trudnice ne bi vakcinisale. Vakcina se preporučuje od 14. nedelje trudnoće, posebno onim trudnicama kojima će treći semestar biti u vreme očekivane epidemije (februar i mart).

Pročitajte još: GLUTEN NIJE KRIV? Šta ljudima STVARNO smeta kad jedu hleb

#Evropa

#Grip

#Srbija

'