AKTUELNO

U skladu sa obećanjem da će ubrzati radove na izgradnji brze pruge Novi Sad – Subotica, na molbu predsednika Repubike Aleksandra Vučića, kineski partneri dopremili su u Srbiju dodatne mašine kako bi skratili rok za završetak ovog obimnog posla, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Foto: CRIC - CCCC

U novosadsku luku, kineskom konzorcijumu China Railway International” i „China Communications Construction Company”, koji izvodi radove, juče je stiglo 36 mašina i voznih sredstava za izvođenje radova, rekao je Vesić.

Kako je naveo, stigle su po jedna mašina za polaganje koloseka, podbijačica, dvosmerni zastorni plug za planiranje zastorne prizme i regulaciju tucanika i dizel lokomotiva, dve teške motorne drezine, osam vagona za prevoz tucanika i rasutog tereta i 22 plato vagona za prevoz šina.

Foto: CRIC - CCCC

„Sve mašine biće locirane u dve baze na gradilištu brze pruge, i to u Naumovićevu i Sajlovu“, dodao je Vesić.

Foto: CRIC - CCCC

Podsetio je da je tokom obilaska radova sa predsednikom Vučićem, dogovoreno da se rok za završetak skrati što je više moguće, kako bi brza pruga Novi Sad – Subotica bila završena do kraja 2024. godine, a ostvarenju tog cilja doprineće i dodatne mašine koje su juče dopremljene.

Foto: CRIC - CCCC

To znači da će od sredine 2025. godine, putovanje vozom između Beograda i Budimpešte, przom prugom, trajati manje od dva sata i 45 minuta.

Autor: