AKTUELNO

U Srbiji još nije potvrđen novi soj korona virusa – kraken. Lekari ipaki veruju da je već u cirkulaciji, jer je zabeležen u zemljama okruženja. Karakterišu ga visoka temperatura i povraćanje, a mnogi se ovih dana žale baš na te simptome. Prisutni su i drugi respiratorni virusi, koji se brzo prenose, pa stručnjaci apeluju da svi sa simptomima budu u izolaciji, ali i da nose maske kako bi zaštitili ljude oko sebe.

Izgleda da smo zbog pandemije, izolacije, obaveznog nošenja maski, postali osetljiviji i podložniji raznim virusima.

- Tačno je da smo izolacijom, ne samo maskama, već izolacijom tokom dvogodišnjeg perioda, zapravo izgubili neku dozu imuniteta, ali pričam o specifičnom imunitetu dakle na određene patogene, s druge strane, takođe je pao obuhvat vakcinacije za neke od infekcija za koje postoje vakcinacije, poput gripa, zaboravili smo da grip može da nam se vrati na velika vrata", objašnjava virusolog Ana Banko.

Pojašnjava da nismo ranjiviji, ali da naš imunitet nije bio stimulisan na odgovarajući način, i da se sada kod mnogih, pre svih dece, raznorazne infekcije nadovezuju jedna na drugu:

"Naš imunski sistem funkcioniše tako što pamti, i mnogi patogeni, ono što svi znaju šta znači, bustuju nas iz sezone u sezonu, i u određenim periodima osećamo jači odnosno manji intenzitet i simptome. Tokom dve do tri godine mi se sa tim patogenima nismo susretali, naročito deca, koja jesu najčešći izvor infekcija u ovom periodu."

A, iako je nedelja, laboratorija "Vatreno oko" u Kliničkom centru radi. Procenat pozitivnosti na korona virus nije zanemarljiv.

"Od 31. decembra 2022. do danas mi smo izdali preko 2.400 pi-si-ar testova, procenat pozitivnosti je od 11 do 16 odsto. Dnevno, 13-14, pozitivnost visoka, značajan prenos virusa u populaciji", navodi doktorka Snežana Jovanović iz laboratorije "Vatreno oko" pri UKCS.

U kovid bolnicama trenutno je gotovo 300 pacijenata, uglavnom starijih. U kovid bolnici Batajnica je njih pedeset troje. Na respiratoru – petoro.

"Sve lekove raspoložive za lečenje omikrona imamo u ambulantnim uslovima se daju, primaju se oni koji zahtevaju, zbog pridruženih bolesti na bolničko lečenje", kaže direktorka Kovid bolnice Batajnica prof. dr Tatjana Adžić Vukičević.

U Srbiji još nije potvrđen kraken soj koronavirusa, ali je verovatno već u cirkulaciji.

"Simptomi visoka temperatura, povraćanje, što ukazuje na novi soj ali nije potvrđeno. Potvrđen je u Sloveniji, Rumuniji, pa je sigurno i kod nas. Raspust završavaju srednjoškolci, sledeće nedelje i osnovci, sigurno će biti povećanja, ali ne treba da bude alarmantno za naš narod, imamo dobar imunitet", navodi doktorka Jovanović.

Globalno, protivepidemijske mere koje su važile dok nije bilo vakcina i lekova, i dok je virus korone bio nepoznat, su ukinute. Apel virusologa i dalje je da kada ste bolesni ostanete kod kuće, i nosite masku, kako biste zaštitili ljude oko sebe.

#kovid

#kraken