AKTUELNO

Uroš Karapandžić (13) je rođen u teškom opštem stanju. Usled oštećenja mozga prilikom porođaja Urošu su dijagnostikovani hidrocefalus i cerebralna paraliza, a od 2017. godine se bori i protiv epilepsije. U martu 2010. godine je izvršena operacija hidrocefalusa, ali i dalje ne može da hoda niti da govori.

Do sada je uz pomoć donacija humanih ljudi Urošu obezbeđena svakodnevna nega, terapije kao i neophdna ortopedska i medicinska pomagala.

Foto: TV Pink Printscreen

Obzirom na prirodu bolesti porodica moli sve ljude dobre volje da nastave da pomažu svojim donacijama kako bi se Urošu obezbedilo kontinuirano lečenje.

Sredstva su mu potrebna za transplantaciju matičnim ćelijama u inostranstvu, fizikalne terapije, ortopedska pomogala, banjsko lečenje, lekove i potrošni medicinski materijal, medicinske aparate, kao i za troškove puta i smeštaja u toku lečenja.

Foto: TV Pink Printscreen

Ekipa "Premijere" posetila je porodicu Karapandžić gde je majka govorila o problemu i bolesti svog sina Uroša.

Napunio je u novembru 13 godina. Porođaj se sedio pre vremena u kolima Hitne pomoći. Uroša nisu hteli da smeste u odelenje gde su rođene prevremene bebe, već smo bili na ginekologji. Njemu je posle ustanovljen citomegano virus, i on ga nije dobio od mene, već je on zaražen nakon porođaja. Najveći problem je zaraza koja mu je oštetila mozal. Pola mozga mu je bela fleka, i otud to sve. Sve funkcije koje on nema su uzrok oštećenja mozga. On samo čuje i vidi, i sve razume. Tada su nam rekli da bebe ne prežive taj virus, ali on je uspeo, i na žalost ostao je sa velikim posledicama - rekla je majka.

On je sa tri ipo meseca prvi put operisan, i sada ima cevčicu koja mu skuplja višak likvora u mozgu.

Foto: Fondacija/Budi Human

- U Sremskoj Mitrovici smo pronašli ženu sa kojom Uroš vežba. Čuli smo i da bi mu pomogle matične ćelije, i on je primio prvu dozu sa dve godine, i do sada ih je imao osam - priča majka.

Kako je istakla, veliki broj poznatih ličnosti je godinama pomagalo Urošu i njegovoj porodici, među kojima su Aco pejović, Andreana Čekić, Ana Bekuta i pokojni Milutin Mrkonjić.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: