AKTUELNO

Svečana godišnja tribina o bezbednosti u saobraćaju za osobe sa invaliditetom "Budimo bezbedni" održana je u Beogradskoj akademiji poslovnih i umetničkih strukovnih studija, u organizaciji udruženja Budimo bezbedni pod pokroviteljstvom Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Na tribini su izneti svi problemi sa kojima se susreću učesnici u saobraćaju sa posebnim akcentom na probleme osoba sa invaliditetom u svakodnevnom funkcionisanju na ulicama glvanog grada i Srbije.

Foto: Ustupljene fotografije

"Nas, osoba sa invaliditetom, ima više od 700.000 u Srbiji i vreme je da se naši problemi konačno reše. Najveći problem su nam parking mesta na kojima se najčešće parkiraju oni bez potrebne nalepnice i njih niko ne kažnjava, ni u gradu ni u tržnim centrima. Mnogo je teško izaći iz auta ukoliko imate bilo koji fizički invaliditet, a usko parking mesto. A da ne govorim o onima koji su u kolicima ili koji treba da izvedu dete sa invaliditetom. Za njih je to nemoguće. Drago mi je što su institucije odgovorile pozitivno na naš zahtev i što će se, konačno taj problem rešti", izjavila je predsednica udruženja Budimo bezbedni i novinarka TV Pink Dea Đurđević .

Foto: Ustupljene fotografije

Učesnici tribine su bili relevantni donosioci odluka na nivou grada Beograda (predsednici opština, sekretari…), hitne službe, predstavnici javnih preduzeća saobraćajne delatnosti, udruženja osoba sa invaliditetom i stručnjaci uz oblasti saobraćaja i bezbednosti.

"Grad Beograd radi na tome da svi naši sugrađani imaju jednak pristup objektima, gradskom prevozu i mestima za parkiranje i podržavaćemo u budućnost ovakve projekte i akcije u želji i nadi da nam svi sugrađani budu bezbedni", izjavila je Sekretarka za socijalnu zaštitu.

Foto: Ustupljene fotografije

Na tribini je govorio i pukovnik Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije i Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja. 

Udruženje Budimo bezbedni dodelilo je Zahvalnice svim onima koji su doprineli promociji bezbednog ponašanja u saobraćaju i podizanju bezbednosne kulture u društvu. Pored MUP, ABS i Sekretarijata za socijalnu zaštitu, zahvalnice u dobili Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja i Veselin Milić, načelnik PU Beograd.

Foto: Ustupljene fotografije

"Drago mi je što prisustvujem tribini Budimo bezbedni. Moram vam reći da su me neke informacije zaprepastile i mogu da vam obećam da će Ministarstvo unutrašnjih poslova učiniti sve što je potrebno kako bi svi učesnici u saobraćaju bili bezbedniji, a i kako bi osobe sa invaliditetom imale poziciju u društvu koju zalužuju", rekao je Veselin Milić, načelnik PU Beograd.

Foto: Ustupljene fotografije

Podršku je izrazio i dekan Saobraćajnog fakulteta, prof.dr Neboša Bojović kao i Boban Veličković, predsednik udruženja slepih i slabovidih “Gledamo srcem”.

Takođe, svi učesnici tribine su se usaglasili da moramo mnogo više da radimo i da se uključimo u konkretno rešavanje postojećih problema, kako bi nam učesnici u saobraćaju bili bezbedniji i kako bi se podigao nivo bezbednosne kulture u društvu.

Autor: