AKTUELNO

Stručni timovi Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" za 10 sati uradili su čak 17 TAVI procedura odnosno čime su oborili svetski rekord.

Kardiolozi dr Darko Boljević je istakao da je prevo obolen evropski rekord izvođenjem 25 teških operacija na otvorenom srcu, a nakon toga je oboren i svetski rekord.

- Nije to takmičenje, to je izazov. Nije to 17 procedura, to je 17 spasenih živoita. Sve je počelo još 2019. godine kada je uvedena TAVI procedura - naveo je Boljević i istakao da je reč o velikom poduhvatu u kojem je učestvovalo gotovo 100 ljudi.

Foto: TV Pink Printscreen

Kardiolog dr Mihajlo Farkić je objasnio da je ovaj zahtev namenjen ljudima starijim od 75 godina, koji imaju suženje glavnog zaliska na prelazu iz leve u aortu i prolazi korz ceo organizam.

- Pacijenti koji imaju suženje su kandidati za neku intervenciju. Mi na našim TAVI konzilijumima procenjujemo ko je za koju intervenciju i da li će se primentiti ona ili klasični hirurški zahvat. Uglavnom su za TAVI proceduru visoko rizični pacijenti koji ne bi mogli da prežive klasičnu operaciju sa otvaranjem grudnog koša - istakao je Farkić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, priprema počinje ultrazvukom srca, gde se dijagnostikuje suženje, zatim slede laboratorijske i dijagnostičke procedure od kojih je ključni skener.

- Nakon intervencije pacijneti ostaju dva do tri dana u bolnici. Prati se svaki pacijent, na mesec dana, šest meseci, pa godinu dana i uvek se mogu javiti i danas za sutra javiti na vanrednu kontrolu - dodao je Farkić.

Autor: