AKTUELNO

Muftija Muamer ef. Zukorlić rođen je 15. 2. 1970. u selu Orlje kod Tutina, gdje je i odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu. Srednju medresu „Gazi husrev-beg“ u Sarajevu.

Mumaer Zukorlić bivši glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, a zatim potpredsednik Narodne Skupštine i lider Stranke pravde i pomirenja preminuo je na današnji dan, pre tačno godinu dana, u 51. godini.

Tečno je govorio, pisao i čitao na arapskom jeziku. Govorio je i turski jezik, dok se služio i engleskim.

Višegodišnji predavač u medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, ali i predavač na grupi verskih predmeta i arapskog jezika na Islamskoj pedagoškoj akademiji. Predsednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka od njegovog osnivanja 1993. do 2007. Muftija sandžački od 1993. Glavni muftija i predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji od njenog objedinjenja 2007.

Foto: Pink.rs, Instagram.com

Vodio je Islamsku zajednicu punih devetnaest godina. Podiže brojnu porodicu i odgoja sedmoro djece. Utemeljitelj je i osnivač Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru 2002. godine sa odeljenjima u Nišu, Beogradu, Pančevu i Subotici. Osnovao je žensku medresu „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru 1996. i njenog odjeljenja u Rožajama 2002.

Njegovom zaslugom osnovan je Muslimanski omladinski klub (MOK) 1999. Osnivač Udruženja uleme Islamske zajednice u Srbiji 2007. Podržao osnivanje Sandžačke biznis asocijacije (SABA) 2010. osmislio i osnovao Bošnjačku kulturnu zajednicu 2009. Predvodio tim za pisanje Ustava Islamske zajednice u Srbiji.

Foto: Informer.rs/A. G.

Verovao je i uporno tvrdio da je žena nacionalni heroj, te joj shodno tome treba obezbediti zaslužen status u društvu.

Bio je član jahačkog kluba na hipodromu u Beogradu i termine je koristio nekoliko puta tokom sedmice. Kako je i sam svojevremeno izjavio, jahanje za njega predstavljalo poseban vid relaksacije.

Bio je posvećen je različitim aktivnostima kao što su fudbal, atletika, borilakče veštine…

Autor: