AKTUELNO

Milan Babović, zamenik glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti, komentarišući natpise novina, u kojima je urednik, o inicijativi da Ministarstvo odbrane da se 4. decembar proglasi za Dan ratnika, rekao je da se nada da će kabinet premijerke Ane Brnabić da usvoji ovu inicijativu.

-To je vrlo bitno zbog negovanja kulture sećanja kojoj nismo baš bili skloni u prethodnih 15-tak godina. Ideja Vulina je da se svi koji su ratovali pod zastavom Srbije od Oslobodilačkih ratova u 19. veku pa sve do naših heroja i vojnika koji su se suprostavili NATO alijansi 1999. godine dobiju svoj praznik, svoj dan. Dan kada ćemo se svi setiti onih koji su položili svoje živote za otadžbinu – istakao je Babović za TV PINK.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Babović dodaje i to da je 4. decembar izabran kao dan sećanja kada je potpisan mir u Prvom balkanskom ratu.

-To je jedna korisna inicijativa koja, iskreno verujem da će dobiti podršku kabineta Ane Brnabić.

Prema Babovićevim rečima, ovde su svi bili svedoci jednog talasa samoprezira.

-Ti ljudi koji su ratovali devedesetih godina nosili su neku veliku stigmu na svojim plećima. Mnogi od njih iako prekaljeni ratnici pravi profesionalci nisu smeli da uđu u kasarne, a kamo li da budu predavači na vojnim akademijama iako su svoj zadatak časno obavljali. Poslednji slučaj je ta larma koja se podigla oko generala Lazarevića. Tu vidimo na delu jedno licemerje zapadnih moćnika. U prvom redu Sjedinjenih Američkih Država, a posebno ako se ima u vidu slučaj poručnika Kelija. Reč je o čoveku koji je lično naređivao egzekuciju u selu Maj li tokom rata u Vjetnamu. Pobijeno je na najmonstruozniji način 500 civila. Čovek je proveo tri godine u kućnom pritvoru, a 14 njegovih nadređenih koji su vodili tu operaciju je abolirano, niko nije odgovarao. Mnogi su čak nakon toga unapređeni nekom dobrom apanažom u Pentagonu – kaže Babović i dodaje:

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Sada ti nama sole pamet kako mi treba da se postavimo prema čoveku koji je založio svoj život, odazvao se časnom pozivu da brani otadžbinu 1999. godine. Recimo, njihovi generali nikada ne mogu da dođu pod udar Međunarodnog suda pravde u Hagu zato što nisu uopšte potpisali osnivački akt ono što danas nazivamo Haškim Tribunalom uz opasku da bi njihovi vojnici našli se na udaru politički motivisanih procesa. To vam govori o kakvoj vrsti licemerja se ovde radi.

Ministarstvo odbrane predlaže praznik branilaca otadžbine

Srbija bi već ove godine 4. decembra mogla da obeleži Dan ratnika, kao praznik posvećen palim i preživelim učesnicima ratova, pišu današnje "Novosti".Ovim gestom država bi na najvišem nivou izrazila zahvalnost svima koji su pod njenom zastavom nosili oružje od oslobodilačkih ratova u 19. veku, pa do odbrane zemlje od NATO agresije 1999. godine, navodi list.Ministarstvo odbrane zvanično je uputilo zahtev Vladi da ustanovi ovaj praznik, u spomen na sve građane, koji su se odazali pozivu države i stali u njenu odbranu. Suštinu ove ideje čini odavanje počasti običnim ljudima stradalim za otadžbinu, ali i jačanje kulture sećanja na ratove iz skorije prošlosti. Iza ove inicijative stoji ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji za "Novosti" kaže da Srbija ne sme da zaboravi heroje koji su je branili u najtežim danima. "Dosta smo se po tuđoj volji stideli naših junaka. Na njih moramo biti ponosni. To je osnovni razlog što sam Vladi predložio da Dan ratnika bude ustanovljen kao praznik. To će biti dan kada će heroji ratova biti dobrodošli u našim kasarnama i školama i kada će dobiti prostor u medijima. To rade sve zemlje u svetu i nema nijednog razloga da i mi to ne činimo", rekao je Vulin.Učesnici ratova devedesetih godina, smatra Vulin, dugo su bili zanemareni i bez odgovarajućih počasti i raskid sa ovom praksom, kako tvrdi, mora da se dogodi.-Sebe nećemo predstavljati boljim nego što jesmo, ali nema ni ćutanja. Neće se više naši bivši vojnici prisećati ratnih dana u kućama i kafanama. Svoje važne datume obeležavaće u domovima vojske, gde im je i mesto. Oni su bili vojnici koji su se odazvali na poziv njihove države - kaže Vulin.

#Milan Babović

#Pink

#Televizija Pink

'