AKTUELNO

Od oktobra do marta domaćinstva u Srbiji mogu da ostvare popust za eletkričnu energiju do 30 odsto. Pravo na popust imaće domaćinstva koja budu smanjila potrošnju struje za 5 do 20 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Inženjer Goran Marjanović za Pink rekao je da su najveći potrošači električne energije grejna tela bilo da su to termo peći, grejalice, kvarcne peći.

- Sledeće na listi najvećih potrošača su grejalice jer su one limitirane do maksimuma koliko struje mogu da vuku. One su od 2, 2.5, neke čak tri kilovata. Uglavnom, grejna tela su na prvom mestu. I naravno bojler koji je svakodnevna potreba i naravno šporeti koji su isto naša svakodnevna potreba - kuvanje, podgrevanje i sve što je potrebno. Naravno, zavisi i od jačine koja nam treba, rerne su daleko najjače snage i najveći potrošač i posle toga idu pegle - istakao je Marjanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Stručnjak je za Pink rekao da su sijalice mali potrošači, ali u svakom domaćinstvu ima dosta, pa zato troše i dosta struje.

- Veš mašina je isto veliki potrošač, zavisno od programa. Domaćice znaju da podese temperaturum, za niže temperature, razne vrste odeće idu drugačiji programi. Znači veš kad se pere treba malo sniziti temperaturu, svrstavati ga po zaprljanosti, pa onaj koji je manje zaprljan se pere na nižim temperaturama. Mašina za pranje sudova isto veliki potrošač jer greje vodu, a što se tiče mašina za sušenje veša, pa treba izabrati prirodne načine za sušenje kad ne pada kiša - rekao je Goran Marjanović i dodao:

- Potrošnja je potrošnja i ako palite noću mašine računi će biti povoljniji, ali potrošnja je potrošnja. Po meni, treba poći prvo od kuće u kojoj živimo, izolovati vrata, prozore, jer znamo mi Beograđani da smo često počašćeni košavom. A kad duva košava se mnogo teže ugreje i hladnije je mnogo. Prema tome - izolacija vrata i prozora onim lepljivim trakama. Drugo, kad se recimo kuva nešto, obavezno staviti poklopac, jer time možete čak 20 odsto energije da uštedite. Recimo ako kuvate čaj, ako je otklopljena posuda, potrošićete sigurno 20 odsto više energije dok ne provri voda. Ekspres lonci su velike štediše energije.

Autor: J.Đ.