AKTUELNO

Ministar Vulin je zahvalio evropskom komesaru na pomoći i istakao da je Srbija zahvaljujući Stilijanidisu, uvek imala otvorena vrata i razumevanje za situaciju u kojoj se nalazi.

Ministar odbrane i predsednik Radne grupe za rešavanje pitanja mešovitih migracionih tokova Aleksandar Vulin i evropski komesar za humanitarnu pomoć Hristosom Stilijanidis obišli su danas Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu čiju je obnovu finansirala Evropska komisija.

Tom prilikom Stilijanidis je najavio da će Evropska unija sa još četiri miliona evra pomoći humanitarne projekte namenjene migrantima u Srbiji.

Ministar Vulin je zahvalio evropskom komesaru na pomoći i istakao da je Srbija zahvaljujući njemu (Stilijanidisu), uvek imala otvorena vrata i razumevanje za situaciju u kojoj se nalazi.

- Bez obzira što Srbija nije članica Evropske unije, on se prema nama uvek ponašao kao da jesmo i zato želim da se zahvalim čoveku i prijatelju koji nikada nije propustio da bude uz Srbiju kada nam je bilo teško - rekao je ministar odbrane.

Vulin je tom prilikom podsetio da se u Srbiji trenutno nalazi oko 4.000 migranata, od kojih je oko 90 odsto njih smešteno u prihvatne centre u kojima su zaštićeni i imaju medicinsku i pravnu zaštitu, pristup obrazovanju i našem azilnom sistemu.

On je istakao da je Srbija spremna i za ovu zimu zahvaljujući radu i Mešovite radne grupe i Komesarijata i svih nadležnih ministarstava, kao i pomoći koju ima od Evropske komisije.

- Spremni smo za ovu zimu, što znaci da će za ove ljude biti i hrane i smeštaja i goriva i lekova i svega što je potrebno da bi i ovde gde se nalaze mogli da se osećaju i ponašaju kao ljudska bića - rekao je Vulin.

Stilijanidis je rekao da je u Obrenovac došao sa ministrom da bi iskazao solidarnost EU prema migrantima, kao i da potpunu posvećenost da im bude od pomoći dokad god to bude potrebno.

- Kao komesar ovde sam i da bih pružio podršku i istakao koliko cenimo sve napore koje nadležni u Srbiji ulažu za migrante, uz veliku solidarnost, empatiju i sve drugo -, rekao je Stilijanidis i podsetio da je ovo njegova četvrta poseta Srbiji u ovim teškim okolnostima migrantske krize.

#Aleksandar Vulin

#Migranti

'