AKTUELNO

BRNU se lako prenosi preko sekreta iz nosa, salivacije i ranica iz usta, promena na šakama i prljavih ruku i posebno preko kontaminiranih igračaka. Zato zaražena deca ne bi trebalo da idu u vrtić sve dok se u potpunosti ne oporave

Visoke dnevne temperature, slaba higijena ruku – ovo su faktori za pojavu raznih infekcija kod najmlađih. Jedan od čestih problema jeste tzv. BRNU virus - bolest ruku, nogu i usta, koji pogađa uglavnom predškolsku decu.

Dr Snežana Đorđević, pedijatar, ističe da su u najvećem riziku deca od druge do pete godine i stoga je jako važno povesti računa o njihovoj higijeni, prvenstveno higijeni ruku. Jako je važno, dodaje, obratiti pažnju na ponašanje dece na otvorenom, u parkovima i igralištima, gde najmlađi dolaze u kontakt sa predmetima koji mogu biti izvor infekcija.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o simptomima BRNU virusa, dr Đorđević kaže da se među prvima javljaju curenje nosa, kijavica i gubitak apetita. Roditelji na njih uglavnom obrate pažnju tek kada se u ustima deteta pojave ranice.

- Roditelji dotad uglavnom misle da je reč o uobičajenoj pojavi koja će brzo proći. Međutim, tek sa povišenom telesnom temperaturom koja se javlja oko trećeg dana, roditelji dovode decu lekaru. Kada počnu da se javljaju promene na šakama i tabanima, to počne da stvara veću zabrinutost – navodi dr Đorđević za “Novo jutro”.

Foto: Unsplash.com

Osip, kako kaže, može biti u obliku plikova ispunjenih belom tečnošću, a kako virus napreduje, osip može biti veći i može da zahvata, ne samo šake, već i ostatak ekstremiteta kao i trup.

- Obično su tada u pitanju teže forme BRNU virusa koji, upozoravam, nije samo letnji. U maju smo imali osam prijavljenih slučajeva, a u junu 15 – kaže pedijatar.