AKTUELNO

Bebisiterka iz Kruševca, sigurno ne bi ni došla kod nas na razgovor, rekla je za PINK Mirjana Lukić iz agencije za zapošljavanje bebisiterki, komentarišući slučaj koji je potresao Srbiju, a u kojem je dadilja uzela dete i odnela kod bivšeg momka da bi ga predstavila kao njihovo.

Lukić je rekla da se roditelji odluče za društvene mreže, jer misle da im je to jeftinije, ali, dodaje, to je prilično nesigurno.

- Kod nas bebisiteri prolaze procedure pri kojima moraju da prođu psihološke testove, obuke, kao i da prilože dokaz da nisu osuđivani. Tek onda idu na razgovor sa klijentima - rekla je Lukić.

Kako kaže, imaju edukaciju koju prolaze bebisiteri, dodaje da pokušavaju da ih usmere kako treba pravilno da se radi sa decom.

- Trudimo se da ispratimo i dinamiku porodice, ali i da sporovedemo sve ono što je najbolje u tom uzrastu – rekla je Lukić.

Dejan Radenković, bivši pripadnik MUP-a, rekao je da je poicija odlično reagovala, odmah po prijavi majke.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni su to prihvatili kao relevantnu priču i koja zaslužuje njihovo reagovanje. Majka je imala ličnu kartu, dala je podatke policiji, kao i broj telefina. Policija je brzo utvrdila identitet i upotrebila sve mere, kako bi brzo pronašla bebu – rekao je Radenković.

Kako kaže, pitanje je šta bi se desilo da policija nije reagovala, i šta bi bilo da je navodni „otac“ poverovao u to.

- Devojka nije prijavila da je imala spontani pobačaj, to je prikrivala. Ona je skovala plan i ušla u grupu na fejsbuku i tražila pogodnu bebu koju može da prestavi kao svoju – rekao je Radenković.

Kako kaže, ona je najavila tom dečku da će da dovede dete u određeno vreme da ga ona upozna.

- Ona nije vodila rapuna o posledicama koje će imati konkretno u ovom slučaju – rekao je Radenković.

Foto: TV Pink Printscreen

Lukić je rekla da se psiholozi bave mentalnim sklopom, dodaje da testovi pokažu kada neko ima određeni stepen bilo kakve psihosomatike.

- Tada se osobama sugeriše da ne rade ovaj posao, već neki drugi, već da se pozabave sobom – rekla je Lukić.

Kako kaže, ovakve osobe se ne javjlaju u agenicije kako bi se zaposlille.

Ona kaže da se sugeriše da se uvek provede adaptacioni period sa bebisiterkom i bebom, kako biste eventualno mogli da uočite nešto.

Radenković je rekao da tužilac nije predložio meru pritvora, dodaje da se ovde ne radi o otmici, ovde je oduzimanje maloletnog lica, i kaže da se propisana kazna može kretati od novčane do višegodišnje zatvorske.

Autor: