AKTUELNO

Prvi slučaj majmunskih boginja zvanično je registrovan danas u Srbiji, potvrdio je Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut dodavši da ih je u Srbiju doneo muškarac koji je došao iz Nemačke.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je navela da osobe mlađe od 40-50 godina mogu biti podložnije majmunskim boginjama jer nisu zaštićene vakcinacijom protiv velikih boginja koja je bila zastupljena dok ova bolest nije iskorenjena.

Koji su prvi simptomi majmunskih boginja

- povišena temperatura - intenzivna glavobolja - bolovi u mišićima i krstima - opšta slabost - manjak energije - uvećane limfne žlezde

Uznapredovala faza bolesti

- javlja se jedan do tri dana kasnije - pojavljuju se ospe i to raznolike - prvo izlaze one zaravnjene s nivoom kože - posle mogu biti i iznad tog nivoa - mehurići mogu biti ispunjeni bistrom ili žućkastom tečnošću - prelaze u kraste koje na kraju otpadnu

Od majmunskih boginja najčešće obolevaju obolevaju muškarci od 20 do 40 godina. Ali važno je znati da se ova vrsta boginja ipak ne prenosi lako.

Smrtnosti od majmunskih boginja u Evropi gotovo i da nema, a bolest se efikasno leči medikamentima.

Da li se virus lako prenosi

Sam virus se teško prenosi među ljudima i nije tako zarazan, te se razboli vrlo mali procenat ljudi, od ukupnog broja osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim.

Gde sve mogu da izađu plikovi?

- na licu - na genitalnim regijama - na rukama i nogama - može ih biti od nekoliko do nekoliko hiljada

Kako se zaštiti

Kod ove vrstre boginja, bolesnik je zarazan tek kada se pojave simptomi. Inkubacija traje od pet do 14 dana, a kada se pojave simptomi, oboleli je jako zarazan jer iz svako ospe izlaze milioni čestica virusa.

Kako kaže, preventive nema i dovoljno je da se ljudi ponašaju normalno - da vode računa o higijeni, peru ruke i izbegavaju potencijalni kontakt sa zaraženima.

Kako se prenose majmunske boginje

Virus se može preneti kontaktom sa zaraženom osobom, životinjom ili kontaminiranim površinama. Oni svoj put u telo domaćina nalaze preko rane na koži, prilikom udisanja ili kroz sluzokožu u očima, nosu ili ustima. Kao faktor rizika navodi se i konzumacija nedovoljno termički obrađenog mesa.

Istraživači veruju da se prenošenje sa čoveka na čoveka uglavnom odvija prilikom udisanja velikih respiratornih kapljica, pre nego direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima ili indirektnim kontaktom preko odeće zaražene osobe. Do sada su zabeležene jako niske stope prenošenja majmunskih boginja sa čoveka na čoveka.

Međutim, ono što trenutno zabrinjava naučnike je da bi virus mogao da se prenosi na do sada nepoznate načine. Razlog zašto ovo navode je činjenica da se virus do sada prenosio sa afričkog na druge kontinente samo prilikom putovanja. A sada su zabeleženi i slučajevi u kojima osobe nisu imale kontakt sa putnicima iz zemalja Afrike.

Stoga se ubrzano radi na ispitivanju još potencijalnih načina prenošenja, od kojih neki za sada ostaju ispod radara. Potvrđeno je da se fetus može zaraziti preko majke, a zaražavanje seksualnim putem bi moralo dodatno da se ispita.

Autor:

#Simptomi

#majmunske boginje