AKTUELNO

Grad Beograd je ove godine po prvi put sistemski pristupio suzbijanju ambrozije, poručili su zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i gradski menadžer Goran Vesić koji su danas obišli dve lokacije na Novom Beogradu na kojima su primenjene mere suzbijanja ambrozije.

Reč je o neuređenoj površini na uglu ulica Dr Ivana Ribara i Vojvođanske i njivi iza balona teniskih terena u Vinogradskoj ulici.

Mladenović je rekao da je ambrozija korovska biljka koja predstavlja veliki problem za sve stanovnike Beograda i dodao da danas gotovo da nema porodice koja nije ugrozena od ambrozije.

Foto: Tanjug

"Ambrozija je novi, moderni uzrok velikih zdravstvenih problema koje imaju naši sugrađani. Mi smo ove godine pristupili organizovanom i sistemskom uništavanju ove korovske biljke", naglasio je Mladenović.

Navodeći da je Skupstina grada Beograda usvojila program za monitoring prostora na kom se nalazi ambrozija i suzbijanje te korovske biljke, on je rekao da je taj program stručno urađen i predložen od strane gradskog Sekretarijata za zdravstvo.

"Taj program je uradio gradski Zavod za biocide i medicinsku ekologiju. Skupština je usvojila taj program i predvideli smo budžetska sredstva, 15 miliona dinara za suzbijanje ambrozije", naglasio je Mladenović.

Aktivnosti su išle u dva pravca, rekao je on i dodao da je prva aktivnost bila monitoring.

"Mi smo uradili monitoring na blizu 140 hektara površina u gradu, što javnih što privatnih, gde smo utvrdili prisustvo ambrozije. Tretiranje ambrozije je bilo na blizu 30 hektara", rekao je on.

Kako je rekao, najveći problem predstavljaju površine koje nisu javne, jer tu Grad Beograd ne može da pristupi uništavanju ambrozije.

Ambrozija se može uništiti hemijskim tretmanom, košenjem i čupanjem gde dolazi do potpunog uništavanja ambrozije, naveo je Mladenović i apelovao na sve sugrađane da se uključe u akciju suzbijanja ambrozije.

Kod lekara samo uz knjižicu, bez koverti, viskija, bombolnjera... (VIDEO)

"Mi smo, kao Grad Beograd, za sledeću godinu planirali da uradimo jednu širu akciju i da predvidimo sredstva gde ćemo otkupljivati svaku stabljiku ambrozije od građana jer jedino kada se ona iščupa iz zemlje problem je u potpunosti rešen", dodao je Mladenović.

Gradski menadžer je istakao da je Grad Beograd ove godine, po prvi put sistemski pristupio suzbijanju ambrozije.

"Ono što mi radimo je dobro, ali nije dovoljno. Mi tretiramo samo javne površine, a postoji mnogo privatnih površina koje mi nemamo pravo da tretiramo i to je nešto što ćemo morati da rešavamo sledeće godine na drugi način", rekao je Vesić.

On je naglasio da su u posao suzbijanja ambrozije uključene i gradske opštine. "Gradski Zavod za biocide i medicinsku ekologiju je snimio apsolutno sve površine, čak i privatne, na kojima se nalazi ambrozija", rekao je Vesić i naveo da su snimljeni materijali dostavljeni gradskim opštinama na osnovu kojih je inspekcija vlasnicima tih parcela nalozila da pokose ambroziju.

Foto: Tanjug

Kako je dodao, u mnogo slučajeva vlasnici parcela su poslušali zahtev inspekcije i pokosili ambroziju.

Istakavši da će Grad Beograd nastaviti da suzbija ambroziju na javnim površinama, on je apelovao na sve građane koji imaju privatne površine na kojima se nalazi ambrozija da zarad svog i zdravlja drugih ljudi, sami pristupe košenju te biljke.

"Verujem da ćemo naredne godine biti u prilici da kažemo da smo pri kraju rešavanja ovog problema koji nije mali", dodao je Vesić.

Pomenute lokacije na Novom Beogradu na kojima su primenjene mere suzbijanja ambrozije obišla je i sekretarka za zdravstvo Vera Dražić i direktor Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot.

#Andreja Mladenović

#Goran Vesić

'