AKTUELNO

Beograd je u prethodne tri godine postao veliko gradilište, imamo sedam šoping centara koji se grade i otvaraju, a građevinska industrija jedna je od najznačajnijih grana ekonomije kojom se podiže životni standard u gradu, rekao je danas glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Folić je gostujući na Televiziji Pinku rekao, da je planska dokumentacija bila prioritet broj jedan tokom prošle godine kada je i usvojen novi generalni plan koji sadrži osnovne smernice izgradnje kojim je pokriveno više od 60 odsto teritorije Beograda.

-Planovi se prave da ne bi bilo divlje gradnje, kada se radi planski ljudi koji grade plaćaju naknadu za gradsko građevinsko zemljište, a onda se od tog novca dalje plaća infrastruktura - naveo je Folić.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Folić je dodao da je većina nelegalne gradnje nasleđe prošlosti.

-Devedesetih urbanizam nije bio prioritet, već preživljavanje. Gradilo se svuda, na javnim površinama i mi to sada saniramo. Nažalost, svaki novi zakon o legalizaciji kao da stimuliše novu divlju gradnju, ja se nadam da je ovaj novi zakon poslednji koji će Srbija imati, jer je dobro napravljen - rekao je Folić.

Folić ističe da i pored svih napora divlja gradnja postoji, ali u manjem obimu.

-Mi usvajamo planove, omogućavamo ljudima da legalno grade, inspekcije su na terenu, imamo novi Zakon o planiraju izgradnje i zaista nema opravdanja za nelegalnu gradnju. Ipak, dešava se da i nakon dolaska inspektora i svega što mi uradimo sa naše strane, slučaj nelegalne gradnje kod tužilaštva, ili negde gde ode dalje, bude usporen i tako se nelegalna gradnja nastavlja - objašnjava Folić.

Folić ističe da su mnoga napuštena gradilišta oživela u Beogradu, da je nakon sastanka sa investitorima ubrzano usvajanje planova, dok u nekim slučajevima postoje interni problemi koje Grad ne može da reši.

Folić je rekao da će gradnja planirana na Makišu pokazati novi model planskog razvoja grada.

-Mi pripremamo planski dokument, 2014. je tamo skinuta zaštita vodoizvorišta i onda smo generalnim planom koji je usvojen prošle godine obuhvatili i taj deo koji treba da se urbanizuje. Biće donet plan detaljne regulacije do kraja sledeće godine, nakon čega može da se krene sa izgradnjom na ovom mestu - rekao je Folić.

#Milutin Folić

'