AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je otvaranju Startap centra na Elektronskom fakultetu u Nišu i poručila da će Vlada Srbije podržavati takve projekte svuda u Srbiji.

- Cilj je da Srbija bude među zemljama koje jako brzo napreduju - naglasila je Brnabić.

Pokretanje niškog centra za inovativno preduzetništvo mladih - Startap centra i razvoj inovacionog ekosistema, prilika je da se iskoristi veliko znanje i potencijal koji postoji u Nišu.

Takođe, cilj je da se mladima još više približe mogućnosti koje otvara četvrta industrijska revolucija. Vlada Srbije je sa oko 50 miliona dinara finansirala formiranje tog centra, navela je Brnabić dodajući da je to samo prva faza.

Brnabić je pohvalila taj projekat ističući da je posao vlade da čuje, prepozna, vidi potencijal i da onda pomogne i podrži takve ideje.

- Vi onda treba dalje da gurate, da vidimo mlade kako razvijaju svoje ideje i plasiraju svoje proizvode i imaju prihod za svoje porodice i države - rekla je ona dodajući da će onda taj novac biti plasiran u razvoj novih inovacija.

Foto: Tanjug

Centar će biti opremljen najsavremenijiom tehnologijom, što će mladima u Srbiji omogućiti da rade u istim uslovima kao i njihovi vršnjaci u svetu. Vlada je finansirala pravljenje tog centra, koji je opremljen najsavremenijom opremom.

Premijerka poručuje da jedino kao tim možemo da nadoknadimo propušteno i dostignemo konkuretnost, kao i da je važan timski duh.

- Predsednik Vučić je rekao - sedite radite zajedno i idemo svi napred - naglasila je Brnabić.

Kako je rekla Beograd i Niš treba da pomognu i uspostavljanje centra u Novom Sadu.

Otvaranju centra je prisustvovao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je podsetio da je ideja o centru zaživela za vreme tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i da je sada realizovana pod premijerkom Brnabić.

Kaže da je okončana prva faza naučno-tenološkog parka zaršetkom starap centra i naglasio da mladi treba da ostanu u zemlji. Druga faza je stvaranje "lamele" i treća formiranje naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Bulatovć je naglasio da nikada ranije nije bilo toliko poseta visokih državnih zvaničnika niškom univerzitetu. Dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Janković je istakao da mladima treba omogućiti mesto koje će biti inspirativno za rad, gde će naučiti nešto o preduzetništvu i inovacijama.

- Dragi sanjari, vi koji verujete u mlade, dobrodošli - poručio je dekan dodajući da ima mnogo onih koji veruju u rad, znanje, maštu i mladost.

Foto: Tanjug

On kaže da je najvažnije da mladi rastu uz ideju o preduzetništvu i da se onda neće govoriti samo o tome da mladi odlaze iz zemlje. Cilj je da starap centar preraste u 'lamele' Elektronskog fakulteta u Nišu, kao i da će sprečiti odliv mozgova.

Direktorka Naučno-tehnoško parka Beograd Gordana Danilović Grković je rekla da u tom parku radi sada 55 firmi, sa više od 400 inženjera i da je cilje povećanje konkurentnosti u regionu i svetu.

Procena je da će izgradnja naučno-tenološkog parka u Nišu, koji će imati 11.000 kvadrata, koštati oko 10 miliona evra i mogla bi da se finansira sredstvima Evropske inveIB da se izgradi do 2019. godine Park bi mogao da bude završen na proleće 2019. godine.

#Ana Brnabić

#Niš

'