AKTUELNO

Patrijarh srpski Porfirije danas je u Hramu Svetog Save organizovao prijem za direktore osnovnih i srednjih škola sa teritorije Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i uručio zahvalnice najistaknutijim od njih, koji su nesebično pomogli kvalitetno održavanje verske nastave, kao i najuspešnijim veroučiteljima.

Na prijemu povodom kraja godine u kojoj je obeležano dve decenije od povratka veronauke u školu, a prisustvovao je i ministar prosvete Branko Ružić, patrijarh je podsetio na značaj veronauke i Svetog Save, imajući u vidu da je "skup organizovan pod svodovima hrama posvećenog najvećem i prvom prosvetitelju srpskog naroda", ali i na činjenicu da status veroučitelja i dalje nije rešen i da rešavanje tog problema "vidi kao ličnu moralnu obavezu, jer su upravo mnogi veroučitelji bili njegovi studenti".

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

"Za Svetog Savu mogli bismo reći da je bio direktor svih obrazovnih ustanova kroz istoriju ako pod direktorom podrazumevamo onoga koji nadzire, podstiče i vodi između Scile i Haribde brod obrazovanja i vaspitanja mladih naraštaja u našem narodu", rekao je patrijarh.

I ovaj jubilej, dodao je, kao i svaki drugi ima više pravaca, zadataka i mogućnosti a jedan od njih je da zahvali svima koji su ucestvovali u vraćanje veronauke u škole.

"Sigurni smo da oni to nisu učinili iz politikantskih i ideoloških razloga već su razumeli smisao i značaj verske nastave za mlade", rekao je on i naglasio da se svi ciljevi koji se navode u Zakonu o obrazovanju najvećem delu mogu naći upravo u verskoj nastavi.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Kako je podsetio u Zakonu se navodi da su ciljevi sticanje znanja iz raznih nauka uz istovremeno očuvavnje i razvijanje identiteta, etnosa, etike, moralnog kvaliteta među mladima.

"Gotovo svi ciljevi Zakona o obrazovanju koji se ispoljvaju kroz razne predmete, kao da se sažimaju i rekapituliraju u verskoj nastavi", rekao je i dodao da su oni koji su vraćali versku nastavu osetili i razumeli koliko je važna i koliko daje perspekivu mladom čoveku da se razvija u moralnu, zdravu i psihološki balanisranu ličnost.

Patrijarh je tim povodom podsetio na pokojnog premijera Zorana Ðinđića koji je prvi sve to razumeo i kako je rekao, imao snage da bez kalkulisanja i manipulisanja temom jednim potezom omogući da se otvore perspektive prisustva verske nastave u školama.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Patrijarh je ipak upozorio da postoji i manjkavost a to je status veroučitelja o čemu se razgovara sa Minisarstvom koje je mnogo učinilo na planu crkvenog obrazovanja.

"Verujem i da direktori to osećaju da status veroučitelja treba da bude isti kao i svih drugih nastavnika, da budu ravnopravni", rekao je patrijarh i dodao da "veruje da možda ne postoji nijedna druga profesija koja trpi takav vid diskriminacije".

Naglasio je da rešavanje problema vidi kao ličnu moralnu obavezu jer su mnogi veroučitelji bili njegovi studenti.

"Verujem da ćemo uskoro naći model da našu ambiciju i istinsku potrebu realizujemo što pre i da ne ugrozimo bilo koga i bilo šta", rekao je patrijarh Porfirije.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Dodao je da želi da zahvali i svim čelnicima škola što su došli u "okrilje direktora svih naših škola Svetog Savu" i naglasio da zna da nije jednostavno biti na čelu bilo kog kolektiva, da je jednostavnije baviti se pratkičnim stvarima nego međuljudskim odnosima.

Podsetio je da su upravo ti međuljudski odnosi najvažnije polje u koje terba ulagati energiju jer će tada i ono što mora da bude preneto kao formalno znanje uroditi većim plodovima.

Pozvao je, bez ideje i propagande i nametanja, sve direktore da otvore vrata za decu koja dolaze na versku nastavu, da se trude da svesno ili nesvesno ne sprečavaju bilo koga ako ima potrebu za verskom nastavom, jer kako je rekao, postojali su izuzeci koji su to činili a koji u ovom slučaju nisu pravilo.

Patrijarh je svima poželo da im Bog da snagu i ljubav za posao kojim se bave kako bi iz napora koje ulažu ubirali radost.

Na skupu na kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, patrijarh je uručio nagrade direktorki Pete beogradske gimnazije Borki Popović, direktoru Zemunske gimanzije Milošu Bjelanoviću, OŠ "Nikola Tesla" Stanislavu Stevuljević, najuspešnijim veroučiteljima Vuku Jovanoviću, Veliboru Martinoviću i Nemanji Protiću i novinarki Sputnjika Senki Miloš.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

#patrijarh Porfirije