AKTUELNO

Srbija je dobila sve pohvale za organizaciju i funkcionisanje u vreme kovida, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, koji se nalazi u Moskvi, na evropskom skupu posvećenom hroničnim nezaraznim bolestima.

- Čast je predstavljati Srbiju i naše ministarstvo zdravlja, ovde u Moskvi. Razgovarao sam sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, koji je biranim rečima govorio o našem zdravstvenom sistemu. Jutros smo na ministarskom sastanku ponovo dobili pohvale za naš rad – rekao je Đerlek.

Kako kaže, glavna tema danas biće nezarazne bolesti u vreme kovida, ali, dodaje, svakako da će i sam kovid biti jedna od glavnih tema.

- Ono što mogu da kažem, jeste, da su svi izrazili zadovoljstvo što je Srbija uspela dosta uspešno da se bori protiv kovida, ali i na primer kardiovaskularnim bolestima, kao i malignim. One izazivaju veliku smrtnost i tu moramo dosta poraditi.

Razmenićemo iskustva sa svim zemljama Evrope i pokušati da to iskoristimo – rekao je Đerlek.

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da treba još da se unapredi sistem, kako bi bili spremni za sve ono što nas čeka i u budućnosti.

- Takođe treba još više da se radi i na digitalizaciji u zdravstvenom sistemu, međutim, gledajući ostale zemlje, vidim da se nalazimo u samom vrhu čak i u tom segmentu – rekao je Đerlek.

Autor:

#Mirsad Ðerlek