AKTUELNO

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, rekao je za Pink da je cena gasa koju Srbija kupuje od Rusije sasvim pristupačna, i bolja nego kod ostalih država.

- Treba ozbiljno shvatiti to. Pošto smo sve proračune proučili, sa kojima je bio upoznat i predsednik Srbije, shvatili smo šta bi to moglo da znači za našu državu, za radna mesta, za investicije - govori Bajatović o gasu koji dobijamo iz Rusije po jendoj od najpovoljnih cena u Evropi.

On je istakao da brojne evropske države još uvek nisu sklopile nijedan sporazum o kupovini gasa od Rusije iako je zima gotovo počela.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi taj problem nećemo imati. Najveća vrednost tog dogovora koji su dogovorili dva predsednika ogleda se u tome da smo dobili one količine koje smo ugovorili po ceni od 270 dolara - rekao je on.

Bajatović je istakao da Srbija ima izuzetno nesrazmernu potrošnju energenata.

- Mi ćemo sada zbog porasta industrijske potrošnje imati dane kada ćemo trošiti 15-16 kubnih miliona tona gasa dnevno - rekao je on.

Foto: Pixabay.com/Inactive account – ID 12019

On je objasnio da je Vladimir Putin Srbiji dao izuzetne i nikad bolje uslove za kupovinu gasa.

- Po ovoj ceni gasa mi bismo mogli da profitiramo ako bismo prodavali električnu energiju proizvedenu od njega. Mi ćemo gas trošiti za naše potrebe samo, nećemo ga prodavati. Ovo namerno hoću da naglasim. Predsednik Putin je dao nezapamćene uslove za trgovinu gasom. Srbija će to koristiti za sebe i za svoje potrebe, a koliko ćemo gasa imati - imaćemo dovoljno za svoje potrebe - rekao je on.