AKTUELNO

Potrošnja vode je u vrelim danima uvećana za oko 20 odsto.

Sistem vodosnabdevanja u Beogradu i danas kada su ekstremno visoke temperature je stabilan, saopštili su iz preduzeća "Beogradski vodovod i kanalizacija", ali i pozvali građane prigradskih naselja na racionalno ponašanje, kako viši delovi tih naselja ne bi imali problema sa snabdevanjem vodom.

Dragan Đorđević, direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" kaže da je to preduzeće, maksimalnim angažovanjem svih svojih izvorišta, proizvodnih i distributivnih kapaciteta u periodu ekstremno povećanih temperatura vazduha, obezbedilo dovoljno vode za sve potrošače.

Pročitajte još: PREMAŠEN OČEKIVANI MAKSIMUM: Trenutna temperatura VEĆA OD NAJAVLJENE, a sutra nas čeka OVO!

- Ipak, zbog prekomerne povećane potrošnje vode, koja je od tri do šest puta veća u odnosu na uobičajenu, viši delovi Barajeva, podavalskih naselja, Vinče i Leštana imaju povremenih problema sa pritiskom vode odnosno urednim vodosnabdevanjem - ističe Đorđević.

Koliko je to velika potrošnja govori i činjenica da je potrošnja vode u centru grada povećana, kako navodi, za oko 20 odsto, što je normalno kada su ovako visoke temperature.

Prema njegovim rečima, ovako velika potrošnja u pojedinim prigradskim naseljima dešava se, jer pojedini građani vodu za piće koriste za zalivanje bašti.

- Pošto se do ovih naselja voda transportuje samo jednim putem, ovakvim ponašanjem ti građani oduzimaju vodu svojim komšijama koji žive u višim zonama, na par stotina metara od njih. Preklinjem te sugrađane da prestanu sa zalivanjem bašti i da tako pokažu da su solidarni sa svojim komšijama koji zbog njih mogu da imaju problem sa vodosnabdevanjem - ukazuje direktor Beogradskog vodovoda i kanalizacije.

Foto: Pixabay.com

On je pozvao i ostale građane da racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda i zamolio ih da se uzdrže od navodnjavanja, zalivanja, punjenja bazena i sličnih aktivnosti.

- Opštinske i gradske inspekcijske službe, u saradnji sa JKP BVK, pojačaće nadzor nad nenamenskom potrošnjom vode i, ukoliko je neophodno, primenjivati kaznene mere, predviđene zakonom, prema neodgovornim pojedincima - rekao je Đorđević.

#Beogradski vodovod i kanalizacija

#Voda

'