AKTUELNO

Najnoviji prikazani podaci Republičkog geodetskog zavoda govore da je cena kvadrata stana u Beogradu u proseku poskupela za oko 200 evra u odnosu na isti period u toku prošle godine.

Kada je reč o novogradnji, u centralnim beogradskim opštinama treba izdvojiti između 1.900 i 3.000 evra po kvadratnom metru, što odgovara podacima RGZ-a.

Eksperti objašnjavaju da je na rast cena presudno uticala pandemija koronavirusa, kao i povećanje cene građevinskog materijala. Kaća Lazarević iz agencije za prodaju nekretnina kaže da je najteže naći stan koji košta od 30.000 do 50.000 evra.

"Dolaskom korone u početku smo svi bili u šoku i nije se ništa radilo prvih par meseci, a onda je krenula ekspanzija što se tiče tržišta nekretnina. Ljudi nisu imali više gde da ulažu svoj kapital, ostalo je sve ovde u Srbiji i počelo se sa ulaganjem u nekretnine, smatrajući da je to najsigurnije ulaganje. Zbog velike potražnje porasla je i cena kvadrata, a automatski i cena građevinskog materijala", rekla je ona.

Foto: Pixabay.com

Osim u Beogradu, do skoka cena nekretnina došlo je i u Nišu, Novom Sadu, a pogotovo u Pančevu, gde je u roku od samo dve godine cena kvadrata skoro pa udvostručena.

Agent za nekretnine Dragan Rabatić iz Novog Sada kaže da je novogradnja u tom gradu dominantnija u odnosu na starogradnju, kao i da cene kvadrata iznose od 1.500 do 2.000 evra i naviše.

"Kupci najčešće kupoprodaju vrše predugovaranjem, prateći gradnju plaćaju dogovorenu cenu koju isplate do kraja gradnje. To nam govori da su spremni da čekaju", rekao je Rabatić.

#nekretnine