AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da su lekari koji su preporučili ili prepisali lek "ivermektin" već smenjeni sa svojih radnih mesta, a da je dosad na Vajber broj na koji mogu da se prijave doktori koji pacijentima savetuju da se ne vakcinišu stiglo manje od deset prijava, te da su sve procesuirane.

- Oni koji su bili na nekim rukovodećim mestima, više nisu. Sada sledi drugi deo. Taj lek nije po zakonu, to je neregistrovan lek za ljudsku upotrebu. On se koristi u veterini i ne može da se koristi i preporučuje ljudima - naglasio je Lončar na konferenciji povodom godinu dana Vlade Srbije i dodao da će se smatrati da lekari koji preporučuju upotrebu tog leka narušavaju zdravlje i život građana Srbije, pa će u skladu s tim i snositi odgovarajuće posledice.

Što se tiče Vajber broja za prijavu lekara koji pacijentima savetuju da se ne vakcinišu, ministar je rekao da u početku nije bilo prijava, ali da se poslednjih dana taj broj povećao.

- U poslednjih nekoliko dana imamo više prijava. Nešto manje od deset, tako da su oni procesuirani. Nadam se ćemo do kraja nedelje, najkasnije sledeće, dobiti epilog - rekao je Lončar.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Lekarske komore Srbije (LKS) dr Milan Dinić rekao je da je na mejl LKS stigla jedna prijava i da su u neprekidnoj komunikaciji sa zdravstvenom inspekcijom, koja administrira broj telefona za prijavu lekara koji ne savetuju vakcinaciju.

- Ako lekar izjavi nešto protiv vakcinacije, to je za osudu - rekao je Dinić za RTS i dodao da očekuje saradnju sa zdravstvenom inspekcijom i delom za visokotehnološki kriminal da bi se identifikovala lica koja administriraju Vajber grupu na kojoj se preporučuje lek "ivermektin" i utvrdilo da li su delovala suprotno lekarskoj profesiji.

- Zabranjeno je pružanje zdravstvene usluge van ustanove - rekao je on. Podsetimo, prekjuče je sa funkcije načelnika Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju KC Niš smenjen prof. dr Bojko Bjelaković, jedan od lekara koji su bili administratori u bizarnoj Vajber glupi "LNRE - ivermektin preporuke".

Autor: