AKTUELNO

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić najavio je danas da će izmene zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i o nacionalnim savetima nacionalnih manjina biti usvojene na jesen.

Ružić je posle sastanka sa predstavnicima tih saveta u Beogradu kazao novinarima da će izmene zakona doprineti lakšem procesu izbora za savete nacionalnih manjina koji će biti održani 2018. godine.

- Ta dva zakona koja će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, doprineće višem stepenu transparentnosti rada saveta nacionalnih manjina - kazao je ministar dodajući da je Srbija prethodnih godina odnosom prema nacionalnim manjinama "učinila vidljivim tu dragocenost srpskog društva".

Izražavajući zadovoljstvo sadržajem današnjih razgovora sa predstavnicima saveta nacionalnih manjina, Ružić je kazao da su sagovornici ocenili da su svi izazovi u narednom periodu premostivi i da ih je moguće rešiti zajedničkim radom i komunikacijom.

Pašalić: Boljim povezivanjem institucija do smanjenja nasilja

On je dodao da je pitanje finansiranja rada saveta nacionalnih manjina uvek aktuelno ali i da će Ministarstvo državne uprave u saradnji sa drugim resorima i donatorima pokušati da obezbedi povećanje sredstava u 2018. godini kako bi rad saveta bio olakšan.

Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal ocenio je da je najvažniji aspekt današnjih razgovora nastavak kontinuiranog i koordinisanog rada i dijaloga na najvišem nivou.

#Branko Ružić

#Zakon

#nacionalna manjina

'