AKTUELNO

Specijalista epidemiologije u KC Srbije Vesna Mioljević za Novo Jutro, komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju, istakla je da pandemija, posmatrajući aktuelne brojke nije pri kraju, dodajući da će se o koroni govoriti i u narednih nekoliko godina.

Mioljević objašnjava da nekoliko nedelja unazad struka beleži veći broj zaraženih pacijenata, sa velikim brojem umrlih, kao i pacijenata koji su na respiratorima. Doktorka kao zabrinjavajuću okolnost uzima to, što je u odnosu na proteklu godinu sve više dece pozitivno.

Foto: TV Pink Printscreen

Deca su na respiratorima. Slušam kolege, oni su u precesima lečenja, to su teške kliničke slike. Virus je pronašao najosetljivije - rekla je Mioljević.

Doktorka Mioljević dodaje da što je veći broj nevakcinisanih, virus brže nalazi put do mladih, međutim, ono što je opasnije je to što virus mutira.

Govoreći o Delta soju, doktorka ističe da je on infektivniji, gde kod jedne osobe, virus može da se prenese na 7 osoba, dok je kod virusa koji je bio karakterističan za prošlu godinu, broj osoba bio samo jedan, ili dve.

- Očekujem da će brojevi biti ovakvi i naredne dve ili tri nedelje - najavila je Mioljević.

Mioljević navodi da antivakseri polako počinju da se razuveravaju, jer oni koji nisu verovali u postojanje virusa, nakon zaraze, promene mišljenje.

REVAKCINA I BUSTER DOZA

Foto: Unsplash.com

Skraćen je period za primanje treće doze. Sa pet, na četiri meseca. Isitivanja su takva, prihvatili smo savete, i ne treba oklevati sa trećom dozom. Ja pre svega apelujem na starije osobe, one koji imaju oboljenja - apelovala je doktorka i preporučila treću dozu.

Govoreći o potencijalnoj četvrtoj dozi, Mioljević ističe da se očekuje da će građani svake godine morati da prime vakcinu, jer će korona vremenom postati nešto nalik sezonskom gripu.

Autor:

#buster doza

#deca

#koronavirus

#vakcinacija