AKTUELNO

Jelena D. (26) iz Beograda, koja se pre tri meseca porodila i na svet donela ćerku, nažalost, preminula je usled posledica koronavirusa. Iako prema rečima lekara i njene porodice ništa nije ukazivalo na tragediju s obzirom na to da je pre kovida bila potpuno zdrava, koronavirus joj je za nekoliko dana razorio pluća, a posle šest dana provedenih na respiratoru mlada majka je izdahnula u VMC „Karaburma”.

Pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice „Karaburma”, za Objektiv navodi da je porodilja u ovu ustanovu dovezena u jako teškom stanju, ali da su se svi nadali da će se izvući. ‒ Odmah je priključena na respirator, međutim, pluća su joj toliko razorena. Ona jednostavno nije imala deo pluća koji je bio funkcionalan. Njena porodica je u šoku, suprug se hvata za glavu, jer je žena bila potpuno zdrava, nije prethodno imala nikakve bolesti. Osim gojaznosti, apsolutno nije imala zdravstveni problem. Ceo život je bio pred njom. Porodica je ostala bez ćerke i unuke, suprug bez žene, a beba bez majke. Tuga ‒ navodi dr Udovičić.

TRUDNICE I PORODILJE NAJUGROŽENIJA GRUPA

Sagovornik ističe da su u poslednje vreme na udaru koronavirusa najviše trudnice i porodilje. ‒ Nažalost, uopšte neće da se vakcinišu. Zasad su nam one najugroženija grupa. Ginekolozi moraju da apeluju na njih da se vakcinišu jer su istraživanja pokazala da vakcina ne utiče na plod. Naravno, koronavirus aktivira druge bolesti, pa pretpostavljam da je ovoj porodilji proradio i dijabetes. Nije bila vakcinisana, a ekstremno gojazna, to je zaista veliki rizik ‒ kazao je Udovičić.

Foto: TV Pink Printscreen

SUPRUG NEUTEŠAN

Jelena je juče sahranjena, a njen suprug Kosta kaže da ne može sebi da oprosti što ju je on lično inficirao. Kako ističe, zahtevao je da ode u zavičaj u Čačak, ali ga je pokojna supruga zamolila da ipak ostane kod kuće. ‒ Ćerka Sonja puni tri meseca, a ostala je bez majke. Kada sam saznao da imam koronu, Jelena mi je kazala da ne idem u Čačak jer tamo imam baku od 80 godina, da nju ne bih ugrozio. Međutim, ubrzo je i ona osetila prve simptome. Otišla je u kovid ambulantu i rekli su joj da joj je klinička slika zadovoljavajuća. Dali su joj samo da pije vitamine, ali ne i antibiotike. Pošto smo imali antibiotik „hemomicin”, ona je da ga uzela pije za svaki slučaj, preventivno – kaže Kosta.

POSLEDNJI RAZGOVOR

Međutim, njeno stanje je, kako navodi, bilo sve teže i teže. Opet je otišla u kovid ambulantu, a nakon kiseonične terapije opet je puštena na kućno lečenje. ‒ Sutradan joj se slošilo i prebačena je na VMC. Bio je to utorak, 5. oktobar. Tada sam poslednji put i pričao s njom, rekla je da je na kiseoniku, da je dobro. Ispostaviće se da je potom odmah i stavljena na respirator, intubirana. I od tada do nedelje 10. oktobra bilo je da li će, da li se neće izvući. Nažalost, nije uspela da se izbori, preminula je ‒ kaže Kosta, koji je s Jelenom bio dve i po godine.

OBOJE NEVAKCINISANI

Jelena nije bila vakcinisana, kao ni njen suprug, a kako tvrdi njen suprug, lekari su joj govorili da za imunizacijom nema potrebe. ‒ Govorili su da se ne vakciniše ni u trudnoći, a ni posle porođaja, da to nije baš preporučljivo. A ja, ne znam što se nisam vakcinisao. Uskoro ću verovatno. Sada će mi u brizi oko ćerkice pomagati sestra, Jelenin brat, njeni roditelji. Svi su tu, ali nje nema ‒ kaže Kosta.