AKTUELNO

Vanredni nadzor u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu utvrdio je da je bilo propusta u radu centra, a time će se dalje baviti tužilaštvo, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je na konferenciji za novinare rekao da su komunikacija sa lokalnim samoupravama i pitanje bezbednosti dve krucijalne stvari kojima će se ministastvo baviti.

Ministar je nakon sastanka sa predsednicima centara za socijalni rad na teritoriji cele Srbije, kao i predstavnicima reprezentativnih sindikata u oblasti socijalne zaštite povodom ubistava žena koja su se desila u centrima za socijlani rad na Novom Beogradu i Rakovici, novinarima rekao da nije dužnost Ministarstva za rad da krivično goni i otpušta i da odluku o smenama zaposlenih u centrima mora da donese lokalna samouprava koja i postavlja direktore centara.

- Smene mora da pokrene lokalna samouprava, niko neće proći nekažnjeno, vanredni nadžor je izvršen nad radom centra za socijalni rad na Novom Beogradu, a nadžor će biti izvršen i u centru u Rakovici kada se za to steknu uslovi, jer se zaposleni u centru koji treba da daju izjave nalaze ne lečenju zbog ranjavanja - naveo je Đorđević.

On je dodao da je Ministarstvo izdalo nalog direktorima centara za socijalni rad da se svako ponašanje koje može ugroziti bezbednost radnika i stranaka prijavi policijskim upravama ili stanicama i da se o tome izvesti ministarstvo.

Đorđević je doneo obavezujuće Uputstvo o načinu realizacije obaveze centara za socijalni rad u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a rekao je i da će ministarstvo u najkraćem roku uraditi i posebno uputstvo koje se tiče viđanja deteta i roditelja sa kojim ne živi u takozvanim "kontrolisanim uslovima".

Pročitajte još: JAUCI I VRISKA! Sahranjeni Maja i mali Mihajlo (4): Okupljeni PADALI U NESVEST, intervenisala Hitna pomoć (FOTO)

- Na redu je i profilisanje kadrova i zapošljavanje novih koliko nam budžet dozvoljava, kao i vršenje reorganizacije, da kada se desi prirodni odliv kadrova oni na vreme budu zamenjeni novim - rekao je Đorđević novinarima.

On je istakao da su sve navedene mere kratkoročne, ali da su dugoročne sistematske mere ono što je potrebno za rešenje problema u korenu.

- Te mere sprovodi celo društvo, kroz obrazovanje, edukaciju..Možda je za sve ovo bilo vreme pre 20 godina, ali mi smo spremni da to uradimo sada - rekao je Đorđević.

Dodao je da je jedna od mera koja bi mogle da pomognu i izjednačavanje mišljenja socijalnog radnika sa tužiocem, kako bi mišljenje socijalnog radnika da li roditelj može da viđa dete ili ne imalo jednaku težinu kao sud.

Predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti republike Srbije, Mirjana Veković rekla je da su problemi socijalne zaštite nagomilani i da ne mogu biti rešeni preko noći.

- Postoje četiri goruća problema, to su formiranje saveta, donošenje pravilnika o postupanju u kontrolisanim uslovima, povećanje bezbednosti u centrima za socijalni rad i policijsko obezbeđenje navela je Veković.

Ona je ipak, istakla pitanje bezbednosti kao goruće rekavši da u traženju rešenja moraju da sarađuju ministarstvo za rad, MUP i ministarstvo pravde.

Veković je dodala i da je institucija "kontrolisanog viđanja" neprepoznata u zakonu.

Pročitajte još: PLAČ I TUGA NA ZEMUNSKOM GROBLJU: Ubijena Olga sahranjena pored sina, jedan detalj sa sahrane LOMI SRCE! (FOTO)

- Instituciju kontrolisanog viđanja zakon ne prepoznaje, to se rodlilo zbog poremećenih porodičnih odnosa, nismo imali instrukcije za ponašanje u ovakvim situacijama - istakla je Veković.

Ona je apelovala na predstavnike medija da pažljivo izveštavaju o slučajevima ove vrste, rekavši da se ovde radi o urušavanju kompletnog sistema socijalne zaštite.

- Radnici su preopterećeni, preplavljeni problemima, rade po 18 sati dnevno, greške se prave. Oni su ogorčeni što nisu više pomogli iako su neki od njih i ranjeni, molim vas da zajedno dignemo kredibilitet celom sistemu socijalne zaštite - rekla je Veković novinarima.

Ona je istakla da ne može da se složi sa merama krivične i disciplinske odgovornosti svojih kolega, kao i da su oni "zatrpani toliko da nekada i ne vide stranku".

Direktor Centra za socijalni rad Pančevo, Zoran Albijanić rekao je da se radnici u centrima ne osećaju bezbedno, kao i da je pitanje obezbeđenja na nivou cele Srbije problematično pitanje.

- Mi imao kakvo takvo obezbeđenje, ali ako govorimo o svim centrma to pitanje je jako loše. Izloženi smo duševnim bolesnicima i ne osećamo se bezbedno. Mi ne bežimo od odgovornosti, ali ovde ima više strana koje su umešana i odogovorne, mi nismo jedini - naveo je Albijanić.

#Centar za socijalni rad

#Novi Beograd

#Zoran Đorđević

'