AKTUELNO

Prof. dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i pedijatar Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, ističe da je broj onih koji su hospitalizovani, ali i onih koji su na intenzivnoj vezi je značajno veći u odnosu na broj vakcinisanih građana.

- Nevakcinisane osobe, pa i deca oboljevaju. Sreća je što deca nemaju jake simptome, ali ih ipak sporadično ima. Sa temperaturom, upalama pluća, što zahteva i primenu kiseonične terapije... - objašnjava Vukomanović.

Kako dodaje, do sada se nije desilo da deca budu na mehaničkoj ventilaciji, ali ističe da su deca glavni prenosioci kovida.

Foto: TV Pink Printscreen

- Olakšana je transmisija, polazak u školu... Deca prenose roditeljima, koji naprave problem, ispolje bolest, ili dobiju težu kliničku sliku. Dakle, roditelji moraju da budu vakcinisani - napominje Vukomanović.

Dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević kaže da je zdravstveni sistem opet prenapet.

Govoreći o fakultetima, on dodaje da od ponedeljka počinje nastava, i da s erazmatra šta će biti najbolja solucija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Siguran sam da oni koji su se vakcinisali, a zarazili su se, sigurno jesu imali blažu kliničku sliku, a to će pokazati analize i statistika - dodao je doktor potom.

Jakovljević je objasnio da je leto bila idealna šansa da se kovid pobedi, međutim, letovanja, putovanja i lagodnost doveli su do situacije kakva je sada.

- Nemam ništa protiv putovanja, jer, ako želite da putujete, treba da budete društveno odgovorni i da se vakcinišete, pa putujte! - naveo je Jakovljević.

Autor:

#Dr Vladimir Jakovljević

#dr Vladislav Vukomanović

#koronavirus