AKTUELNO

Na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta ponovo je otvoren kovid deo i trenutno su dva deteta hospitalizovana, a pre sedam dana bilo ih je sedam, među kojima i jedan 15-godišnjak s teškom pneumonijom, izjavio je juče upravnik pedijatrijske klinike na Institutu, prof. dr Vladislav Vukomanović.

On je rekao da se zaražavaju oni koji nisu vakcinisani i da roditelji treba da razmisle i vakcinišu decu, a među prioritetnim su ona deca koja već imaju narušen imunološki sistem, deca koja imaju astmu, dijabetes.

- Odobrenje za odlazak u škole je dobro sa sociološke strane, ali bojim se da će s početkom školske godine rasti i broj obolele dece. Iako je odobrena vakcinacija dece starije od 12 godina, to ide sporo i treba ubrzati proceduru. Roditelji koji oklevaju da vakcinišu decu treba da znaju da nije moguće predvideti kakvu će bolest ispoljiti dete, da li će proći s blažom kliničkom slikom ili razviti pneumoniju - rekao je dr Vukomanović.

Kad je reč o postkovid sindromu, dr Vukomanović je naveo da je on i kod dece prisutan u sličnoj meri kao i kod odraslih i da se često javljaju roditelji dece koja se posle preležanog kovida ubrzano zamaraju, imaju osećaj pritiska u grudima, kognitivne probleme, probleme u učenju i spavanju. Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić takođe je apelovao na roditelje da vakcinišu decu.

- Pedijatri su iskazali stav da deca od 12 do 15 godina treba da se vakcinišu, nema razloga da se ne vakcinišu, a na taj način ćemo dati značajan doprinos u rešavanju epidemiološke situacije i brže ćemo pobediti virus - rekao je on.

Radojičić je dodao da su svi vrtići i škole spremni za septembar, kao i da nijednoj obrazovnoj ustanovi u Beogradu neće nedostajati zaštitna oprema:

- Nijedan slučaj zaraze nije izmakao kontroli prošle godine, tako očekujemo i od septembra. Epidemiološke mere u vrtićima i školama će se poštovati, bez relaksacije dok god je virus prisutan. Zaposleni u obrazovnim institucijama prate instrukcije, sprovode mere, sistem je sasvim uhodan.