AKTUELNO

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas su škole sredine koje poslednje treba zatvoriti bez obzira na epidemiološku situaciju.

"Transmisija virusa kada su u pitanju škole manja je nego u porodicama i drugim zajednicama. Strah od okupljanja dece ne treba da bude velik ako se poštuju mere", kazala je Jovanović.

Jovanović je navela da je imunizovano 50 odsto prosvetnih radnika, a bar prvu dozu vakcine primilo je 5.800 djaka od 12 do 18 godina starosti.

Apelovala je na poštovanje epidemioloških mera i dodala da će stručni timovi redovno izveštavati lokalne štabove za vanredne situacije o stanju epidemije u školama.

Ona je rekla da deca uzrasta od 12 do 16 godina pre vakcinacije treba da obave pregled kod pedijatra koji treba da oceni da li je dete spremno za imunizaciju, a mladi od 16 do 18 godina mogu samostalno da potpišu saglasnost i vakcinišu se na nekom od punktova.

"Ako postoje prepreke da se ta vakcina primi, na vakcinalnom punktu se nalazi lekar s kojim se gradjani mogu konsultovati", dodala je ona.

Navela je da očekuje da će se uskoro sastati Krizni štab, ali je dodala da su konsultacije svakodnevne i da nove mere mogu uvesti i bez sastanka.