AKTUELNO

Podaci Insituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut" pokazuju da se u Srbiji javi oko 800 žrtava zaraženih krpelja.

Topla zima i isto tako proleće pogodovali su brojnosti krpelja pa su mnogi sugrađani već imali bliski susret sa njima. Ove godine postoji mogućnost besplatne analize krpelja i to na Institutu za medicinska istraživanja u Bulevaru oslobođenja 18 (zgrada Fakulteta veterinarske medicine). To je vrlo značajno jer se te analize u mnogim medicinskim ustanovama u proseku kreću oko 5.000 dinara pa naviše.

Suprotno ustaljenom mišljenju, krpelji nisu insekti – oni su pauci. Odrasli krpelji imaju osam nogu, okruglo telo, i prečnika su samo nekoliko milimetara. Kada se krpelji hrane krvlju njihova tela se mogu povećati. Krpelji se uglavnom hrane krvlju domaćina ( životinja i ljudi ). Krv životinja može sadržati bakterije, koje se zatim prenose na krpelje i kasnije se mogu preneti na ljude. Samo jedan ujed krpelja može da izazove veliki broj različitih oboljenja. Oni mogu da prenose druge parazite, nematode, bakterije, viruse…

Foto: Unsplash.com

Krpelji preživljavaju zimu živeći pod zemljom. Čim postane toplije od 8 stepeni Celzijusa, oni ponovo postaju aktivniji i počinju da traže domaćine za hranjenje. Krpelji su obično aktivni od marta do novembra – uglavnom u šumama, livadama, parkovima i vrtovima. Više vole topla i vlažna mesta, a često traže i grmlje i travu ili tačke blizu ivice staza i razno rastinje.

Široko je rasprostranjeno uverenje da krpelji padaju na vas sa drveća, ali to nije istina. Umesto toga, oni se obično vezuju za vas kada ih dodirnete, često dok hodate kroz visoku travu ili grmlje.

Pre nekoliko godina, u Beogradu su rađena istraživanja koja su pokazala da je svega jedna trećina krpelja zarazna i da mogu preneti pomenutu bolest. Ako primetite da ste bili žrtva krpelja, obavezno idite lekaru, jer će u ordinaciji biti najefikasnije i najčistije uklonjeni, bez posledičnih infekcija.

Lekari ne preporučuju samoinicijativno uklanjanje, ali ako niste u situaciji da odmah odete na pregled, dozvoljeno je da ih pincetom ili iglom pokušate izvaditi. Prvenstveno, važno je da aparate očistite čistim alkoholom. 

PREVENTIVA

Pre odlaska u prirodu, kožu zaštitite odećom dugih rukava, a pantalone upašite u čarape. Prilikom povratka kući, obavezno pregledajte svu odeću, jer krpelji preko nje dolaze do kože.

Autor: Pink.rs