AKTUELNO

Skoro 850.000 đaka, među kojima je više od 64.000 prvaka, juče je selo u školske klupe, a početak škole prvi put je u istoriji obeležen intoniranjem državne himne "Bože pravde".

Uprkos provokacijama pojedinih političkih organizacija, intoniranje himne je u celoj Srbiji proteklo bez ikakvih problema - đaci su u svečanoj atmosferi zajedno sa nastavnicima i profesorima sa poštovanjem slušali i pevali himnu, a ozarena lica dece širom naša zemlje obeležila su jučerašnji dan!

Svečanost su pokušali da naruši ekstremisti iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), koji su dan ranije huškali narod na bojkot iznoseći stavove "da intoniranje srpske himne predstavlja nepoštovanje različitosti i provokaciju nesrpskih naroda".

- Tekst himne, ali i grb Srbije, ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste - naveli su i dodali da bi trebalo da se usvoje novi državni simboli koji će, kako navode, jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve dece rezultirati osećajem pripadnosti i ljubavi prema državi.

Foto: Ministarstvo Prosvete

Odgovarajući na ovu provokaciju, ministar Branko Ružić juče je rekao da "građani Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, uživaju jednaka prava i da je osnovno da kao gradani te iste države poštujemo njene osnovne simbole - zastavu, himnu i grb".

- Da li je to toliko teško učiniti bilo kom pojedincu u ovoj zemlji u kojoj živimo, radimo, obrazujemo se, radujemo se? Posebno ukoliko ta ista država uzvraća bolje nego mnoge zemlje u svetu i bude hvaljena u međunarodnim institucijama za isto. Posebno ukoliko ta ista država obezbeđuje zakone u svim oblastima kako bi svi pripadnici nacionalnih manjina mogli da uče na svom jeziku, u opštini se obraćaju na svom jeziku, upisuju se u javne knjige na svom pismu, ispisujemo toponime gde su nastanjeni, imaju prednost pri zapošljavanju, da neguju svoju tradiciju i kulturu - zapitao je Ružić.

U OŠ "Branko Radičević", u opštini Sjenica, početak školske godine je protekao svečano, kaže za Kurir direktor te škole Miljojko Jelić.

U Bresnici zapaveli kralju

U Bresnici nadomak Čačka prvi školski dan u OŠ "Đeneral Matko Đ. Katanić" započeo je intoniranjem himne, ali neko nije obratio pažnju koju verziju je pripremio pa se umesto zvanične himne Republike Srbije sa razglasa začula himna Kraljevine Srbije. Tako je u ovom istorijskom trenutku tamo puštena "Bože pravde" sa stihovima "Bože spasi, Bože hrani, srpskog kralja, srpski rod".

- Bilo je veličanstveno. Himnu smo puštali preko kompjutera. Deca su pevušila pod maskama. Puno nam je srce i srećni smo što je tako obeležen početak školske godine. Deca su se osetila lepo i važno, jer su himnu uglavnom slušali kada naši sportisti pobeđuju. Svi zajedno smo pevali - kaže Jelić i dodaje da na njega nisu vršeni nikakvi pritisci niti bi to, kako kaže, dozvolio.

Bez problema je, kako kaže direktor Enis Sejdiu, prošlo i u OŠ "9.maj" u Reljanu, u opštini Preševo, koju mahom pohađaju učenici albanske nacionalnosti. Srpskih učenika ima ukupno sedam - po jedan od prvog do sedmog razreda, dok u osmom nema nijednog.

Foto: Ministarstvo Prosvete

- Učenici koji slušaju nastavu na srpskom jeziku su na prvom spratu, a na albanskom na drugom. Svaki razredni starešina je na oba sprata puštao himnu preko mobilnog. Niko se nije bunio i niti je bilo političkih pritisaka. Ovde nema takvih problema i poštuju se zakoni republike Srbije.

Ministar Ružić

Prvaci, grabite znanje Predsednica Vlade Ana Brnabić i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete Branko Ružić obišli su juče novoizgrađenu Osnovnu školu "Vera Miščević" u Belegišu gde su prisustvovati prijemu prvaka povodom početka školske godine. - Đacima prvacima, kojih ove godine ima više oko 65.000 želim da poručim da za njih počinje jedno posebno razdoblje i da će svako novo stečeno znanje zasigurno biti korisno u njihovom daljem školovanju i životu. Zato grabite znanje i slušajte svoje učitelje i nastavnike - rekao je ministar Ružić.

Ministar Vulin

Đaci, policija je tu zbog vas, verujte joj Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, povodom početka nove školske godine, poručio je školarcima da je policija tu da bi oni bili bezbedni i da policajcu uvek mogu da veruju, da mu se obrate, jer je tu da ih sačuva i pomogne im. Ministar je obišao OŠ "Oslobodioci Beograda", u čijoj je blizini nedavno policija uhapsila dilere koji su prodavali drogu, i mališanima je ukazao da je droga veliko zlo od koga treba da se čuvaju. Poručio im je da treba da se čuvaju u saobraćaju, da ne istrčavaju na ulicu i da budu oprezni, ali i da ne smeju da veruju svakome koga sretnu na ulici, jer nije svaki odrastao čovek dobar. - Vi ste smisao našeg postojanja. Vi mladi ste razlog zašto vam se mama i tata bude sa osmehom, što su srećni kada ste vi srećni i kada ste dobro. Niko vas ne voli više od mame i tate, a svi ovi ljudi u uniformama, čike i tete koje su vam danas pričale, postoje da biste vi bili bezbedni i da biste bili dobro - rekao je ministar Vulin. Ministar je svim školarcima poželeo srećan početak nove školske godine, posebno prvacima koji danas prvi put ulaze u školske klupe, naglasivši da je to veliki i važan dan.

Gradonačenik Vranja

Ne smemo dozvoliti da i ove godine bude onlajn nastava U svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Vranja intoniranjem himne "Bože pravde" označen je početak nove školske godine. Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković čestitao je učenicima i zaposlenima u prosveti prvi školski dan. - Ovo je veliki dan, posebno za đake prvake, koji ulaze u period odrastanja i učenja. Na nama je da im pružimo punu podršku, i da im pomognemo da se što bolje prilagode - rekao je gradonačelnik u OŠ "Branko Radičević". On je apelovao na sve zaposlene u prosveti da se vakcinišu podsetivši da se prošle godine nastava odvijala onlajn, i da "ne smemo dozvoliti da tako bude i ove godine, zbog dece i njihovog adekvatnog obrazovanja i socijalizacije". T.S.

Postupanje u slučaju zaražavanja

Jedan potvrđen slučaj u odeljenju/grupi - Teritorijalni IJZ/ZJZ utvrđuje bliske kontakte - Svi učenici i tokom časova nose maske - Pojačana opšta i lična higijena Dva potvrđena slučaja u odeljenju/grupi - Celo odeljenje/grupa prelaze na onlajn nastavu 10 dana Više slučajeva u više od dva odeljenja jedne smene, bez transmisije - Postupak kao u prethodna dva slučaja za svako pojedinačno zahvaćeno odeljenje, zavisno od toga da li je reč o jednom ili dva i više slučajeva u jednom odeljenju - Ostala odeljenja, kao i učenici iz istog odeljenja koji se ne smatraju bliskim kontaktom, nastavljaju pohađanje nastave u školi Više od dva povezana slučaja zaražavanja u jednom ili dva odeljenja/grupe - Svi učenici iz zahvaćenih odeljenja/grupa koji se smatraju bliskim kontaktom prelaze na onlajn nastavu 10 dana - Ostala odeljenja nastavljaju pohađanje nastave u školi Više povezanih slučajeva u tri ili više odeljenja/grupa - Svi učenici iz grupa/odeljenja u kojima ima potvrđenih slučajeva, kao i učenici iz ostalih grupa/odeljenja iste smene prelaze na onlajn nastavu 10 dana Više od 50 odsto učenika cele škole odsutno sa nastave najmanje dva radna dana i najmanje jedan zaraženi učenik - Svi učenici škole prelaze na onlajn nastavu od kuće 10 dana

Autor: