AKTUELNO

Predviđena je rekonstrukcija više od 180 fasada, a akcija je počela početkom godine.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio danas da se privodi kraju obnova fasada na Kosančićevom vencu i u Fruškogorskoj ulici i dodao da je od početka godine sređeno više od 120 fasada u glavnom gradu.

Mali je istakao da će ulepšavanje i sređivanje grada biti nastavljeno, a samim tim, kako je kazao, i akcija uređenja oronulih i propalih fasada.

Pročitajte još: Vesić: Od ponedeljka radovi na sanaciji Aerodromskog puta

Grad Beograd, podsetio je gradonačelnik, od početka godine sprovodi akciju uređenja fasada, a predviđeno je da ih bude rekonstruisano više od 180.

- U Beogradu postoji veliki broj prelepih zgrada, čija lepota ne može da dođe do izražaja jer su im fasade stare i oronule, decenijama zapuštene. Zato ova akcija ima još veći značaj, jer daje lepši i sređeniji izgled našem gradu, koji time, osim što postaje bolje mesto za život, postaje i atraktivniji za turiste - rekao je Mali.

On je naveo i da će svaka od obnovljenih fasada biti dekorativno osveljena, što će, kaže, takođe uticati na lepši izgled zgrada, a samim tim, objašnjava, i grada Beograda.

Osim što sređujemo fasade, uređujemo i otvaramo nove parkove, asfaltiramo ulice, radimo stvari kojima se decenijama niko nije bavio, poput sređivanja čuvene Skadarlijske česme. Istovremeno radimo i na pretvaranju centra grada u pešačku zonu, pa su tako Beograđani na Obilićevom vencu dobili prelepu promenade - objasnjava Mali i dodaje da su obnovljene i ulice Vuka Karadžića, deo Zmaj Jovine i Plato kod Crvenog petla.

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, piše u saopštenju Grada, sprovodi mere tehničke zaštite, odnosno, restauracije oštećenih i oronulih fasada na 35 objekata u okviru kulturno-istorijske celine Kosančićev venac.

Tu spadaju, kažu, objekti u Karađorđevoj, Pop Lukinoj, Fruškogorskoj, Zadarskoj ulici i na Kosančićevom vencu.

Pročitajte još: Đorđević obišao Dom za stare Bežanijska kosa

Sekretarijat će, najavljuju, početi da radi objekte u Zadarskoj 1, 1a, 2, 4, 7, 12 i 14, nakon rekonstrukcije te ulice koju sprovodi Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Planom Sekretarijata, navodi se u saopštenju, za ovu godinu predviđeni su radovi na sprovođenju mera tehničke zaštite i na 54 objekata koji se, između ostalih, nalaze u ulicama: Brankova, Pop Lukina, Maršala Birjuzova, Zeleni venac, Kolarčeva, Džordža Vašingtona, Crnogorska, Terazije i Bulevar despota Stefana.

Kada je reč o JP "Gradsko stambeno", to preduzeće je od kraja 2016. i početka 2017. godine bilo anagažovano na sređivanju 87 fasada, piše u saopštenju Grada.

#Beograd

#Siniša Mali

'