AKTUELNO

Turisti dolaze u sve većem i većem broju, a rast se tek očekuje, budući da je leto tek počelo.

Kampanja ''Vidi Srbiju - savršen odmor na dohvat ruke'', čiji je cilj promocija domaće turističke ponude, održana je večeras na Trgu Republike, a potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je već u prvih pet meseci ove godine rast broja inostranih turista 15 odsto.

- Jedna smo od retkih zemalja koja u kontinuitetu ima dvocifreni rast broja inostranih turista. Ukoliko se godina završi na način na koji je započela u turističkom smislu biće neuporedivo bolja od odlične 2016. godine - rekao je Ljajić.

Foto: Tanjug

Navodeći da imamo razloga da budemo zadovoljni, on je, međutim, ukazao da puno toga još treba da učinimo da ti rezultati budu još bolji.

- Sve više postajemo ozbiljna turisticka destinacija. Ima još puno toga što moramo da učinimo pre svega na makretingu i poboljšanju turističke infrastrukture, ali iz godine u godinu rezultati postaju sve bolji - rekao je Ljajić.

Kako je ocenio, ova godina će biti impresivna kada govorimo o turističkom prometu i domaćem i inostranom. Ministar je ukazao da Srbija mora da koristi ono što ima na najboji mogući način dodajući da često nije važno ono što imate već da to što imate znate da iskoritite na najbolji mogući način.

Do sada to nismo uspeli da uradimo, ali postajemo svesni svega onoga što Srbija ima, kao i da moramo jasno da definišemo prioritete - rekao je Ljajić dodajući da Srbija nema kapacitete, pre svega finansijske, ali i kadrovske i organizacione, da sve turističke potencijale upotrebi na jednak način.

On je podsetio i da je do danas izdato 65.000 vaučera za odmor u Srbiji, a da je prvobitno bilo planirano 60.000 za celu godinu.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je da je TOS ove godine, treću godinu za redom, organizovala promotivnu kampanju za domaće turiste sada pod sloganom ''Vidi Srbiju - savršen odmor ti je na dohvat ruke''. Navodeći da je za tri godine viđen veliki napredak kada je domaći turizam u pitanju, odnosno, kada je broj domaćih turista u pitanju, ona je ukazala da je to i dalo motiv da se kampanja ponovi.

Pročitajte još: ZAVRŠENI RADOVI KOD BUBANJ POTOKA: Normalizovan saobraćaj na auto-putu kod Beograda!

Prema njenim rečima, kampanja je bila medijski miks svih vidova oglašavanja, ali i predstavljanja na trgovima kroz Srbiju - u Nišu, Novom Sadu, Čačku i danas u Beogradu.

- Možemo da se pohvalimo da već treću godinu u nizu imamo porast broja i domaćih i stranih turista što pokazuje da su ove promotivne kampanje pozitivne i da daju rezultate - rekla je Labović.

Kako navodi, može da se kaže da je zadržan dvocifreni trend rasta koji je zabeležen i u prethodnoj godini.

- Očekujemo da se taj trend nastavi s obzirom da je sezona tek počela kada je leto u pitanju - rekla je Labović.

#Rasim Ljajić

#Srbija

#Turizam

'