AKTUELNO

U hotelima uglavnom odsedaju strani gosti iz Francuske, Poljske, Nemačke i skandinavskih zemalja, dok domaći gosti i dijaspora u većem broju počinju da pristižu tek u špicu sezone.

Turistička sezona u Neumu je počela jako dobro, svi kapaciteti su jako dobro popunjeni, stigli su Francuzi, Poljaci, Nemci, a hotelijeri od ovogodišnje sezone očekuju rekorde po popunjenosti i zaradi.

- S obzirom da je 1. maja krenula prava sezona, svi kapaciteti su dosta dobro popunjeni, a što se tiče hotelskog smeštaja situacija je jako, jako dobra - rekao je Davor Krešić, predsednik Udruženja hotelijera Neuma.

Kako kaže, većina hotela je na oko 60 do 70 odsto popunjenosti, što će se sledećih dana i meseci samo povećavati.

Domaćih gostiju sada nema, oni i dijaspora u većem broju dolaze tek u jeku sezone. S druge strane, kada je reč o privatnom smeštaju, on je bio popunjen za praznike, posle čega će, ističe, verojatno uslediti pad do nekog novog godišnjeg odmora.

Foto: Pixabay.com

Što se tiče očekivanja ove turističke sezone, Krešić smatra da bi ona trebala biti bolja od prošle, i financijski i fizički.

- Moramo da pričekamo da se sezona završi pa ćemo sumirati rezultate. Očekivanja su izvrsna, već znamo sve parametre kakva će biti prodaja, budući da partneri s kojima radimo šalju rezervacije četiri do šest meseci unapred - kaže Krešić.

Problem s radnom snagom, posebno onom kvalitetnom, oseća se i u Neumu.

- Uvek nedostaje, pogotovo dobrih i kvalifikovanih radnika, ali to je problem svake grane, pa tako i naše. Trenutno imamo kvalitetne radnike koji će moći da odgovore svim zahtevima i izazovima koji su pred nama - napominje Krešić.

Zaključuje da je u neumskim hotelima zaposleno oko 500 radnika, s tim da je njih desetak stranaca i svi dolaze iz Nepala.