AKTUELNO

Priprema za godišnji odmor ili pak produženi vikend može da bude vrlo stresna. Pre nego što pođemo na put, čini nam se kao da imamo milion različitih stvari za koje moramo prethodno da se pobrinemo, a zauzvrat dobijamo samo nekoliko dana za opuštanje kad stignemo na odredište... i to ako imate sreće.

Osim pakovanja kofera, prioritet nam je da obezbedimo svoj dom, ostavimo ga sigurnim i zaštićenim, ali i pobrinemo se za pojedine sitnice koje možda deluju banalno, ali vrlo su značajne. Pre svega, ukoliko vas neće biit duže od nedelju dana, bilo bi korisno da obavestite svoje komšije ili nekog bliskog rođaka/prijatelja da povremeno pogleda vašu kuću ili stan, zalije cveće i proveri pristiglu poštu.

Svakako, najvažnije je da svoj dom osigurate od provalnika, a najbolji savet koji u tu svrhu možete da dobijete jeste da ostavite spoljno osvetljenje u dvorištu ili na terasi (najbolje bi bilo da nabavite solarne lampe), ne spuštate roletne do kraja i ne navlačite zavese. Ukoliko živite u kući, znajte i da dobro podšišana živa ograda i trava mogu vaš dom da učine manje privlačnom metom za provale.

Preduzmite mere predostrožnosti za zaštitu od požara

Pre nego što odete, obavezno isključite sve električne uređaje kojima ne treba napajanje dok ste odsutni. Ne samo što će vas to lišiti nepotrebnih troškova na računu za struju, već će smanjiti rizik od požara. Isključite stvari kao što su ruteri, televizori, računari, šporet ili neiskorišćeni punjači.

Proverite sve prozore i vrata

Neposredno pre odlaska pametno je da proveriti sve moguće ulazne tačke oko kuće. Pobrinite se da dobro zatvorite prozore, zaključate vrata, proverite bravu, a obavezno se uverite i da će vaš stan ili kuća ostati zaštićen/a u slučaju jake kiše. Mnogi od nas uglavnom gledaju da osiguraju dom od provalnika, ne vodeći računa da vremenski uslovi predstavljaju znatno veću pretnju, rizikujući da zateknemo dom pun vode i uništen parket.

Higijena pre odlaska na put

Još jedna stvar koju nikako nećete želeti da zateknete kada se vratite kući nakon lepog, opuštajućeg odmora je prljavi dom. Ovo ne podrazumeva da svaka stvar mora da bude na svom mestu, ali preporuka je da temeljno operete sudoperu i toalet, usisate i bacite svu hranu iz frižidera koja će se pokvariti u vašem odsustvu. Niko ne želi da se vrati kući i otvori frižider prepun trule, smrdljive hrane.

Izbacite smeće

Na kraju, ako već čistite frižider, vredi naglasiti da svakako morate da odnesete smeće pre nego što odete. Ako to ne učinite, rizikujete da se vratite u kuću punu užeglog mirisa i štetočina.