AKTUELNO

Saša Borojević, savetnik u Internacionalnoj policijskoj asocijaciji Srbije i Marija Milenković, psiholog, napominju koliko je važno govoriti o seksualnom nasilju, koje se ne prijavljuje u onoj meri, koja je očekivana.

Borojević je rekao da nikada nismo imali u tolikom broju pojavu silovanja i seksualnog uznemiravanja.

„Onog momenta kada smo krenuli da pričamo o pravima, počeli smo da gubimo tlo pod nogama. Otvorena je Pandorina kutija“, rekao je Borojević.

Kako kaže, Svetska zdravstvena organizacija sada preporučuje standarde za decu od 0 do 4 godine. Za decu do 4 godine je zadovoljstvo da se dodiruju, masturbiraju, od 4 - 6 godina istopolni odnos, a od 9 - 12 godina seksualni odnos.

Foto: TV Pink Printscreen

U Srbiji se godišnje uradi 150.000 abortusa, a svaka dvadeseta trudnica ima od 12 - 16 godina. A svakoj šestoj devojčici u Beogradu se dogodi trudnoća - naveo je Burojević, prema zvaničnim statističkim podacima.

Kako navodi, samo je sedam odsto onih koji prijavljuju nasilje.

To nije samo problem države, već i onih 93 odsto koji ne žele da prijave slučaj seksualnog nasilja - dodao je Borojević.

Milenković je rekla da se uvek kao tema nameće emocionalni incest i nešto što može da datira od samog rođenja deteta.

„Poistovećivanje sa ulogom partnera, deteta u ulozi partnera, gde se ono od samog početka uči da bude emocionalno vezano“, rekla je Milenković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, transgeneracijski nosimo sve ono sa čime nismo dobro iz prošlosti i prenosimo na buduće generacije.

„Imamo silovatelja kao žrtvu okolnosti i predispozicija, kao i naslednu datost, a sad druge strane i okruženje u kome odrasta, kao i klima koja se stvara u porodici u kojoj se odgaja novi član porodice“, rekla je Milenković.

Kako kaže, u profil nasilnika i silovatelja ulaze nezadovoljeni nagoni, emocionalna nezrelost, neispunjenost očekivanja i nizak prag tolerancije.

U celoj priči postoje mere i granice koje se mogu ustanoviti ukoliko na vreme prepoznamo i počnemo da radimo sa decom“, rekla je Milenković.

#Marija Milenković

#Saša Borojević

#Seksualno zlostavljanje