AKTUELNO

Božić kaže da "u Istraživačkoj stanici Petnica žele da podrže svoje koleginice i sve žrtve nasilja da progovore, i misle da je trenutak da ih pažljivo slušaju".

Istražni organi bili su u "Petnici", počelo je davanje izjava, rekao je direktor Istraživačke stanice povodom optužbi pet devojaka da su u toj ustanovi doživele seksualno i fizičko nasilje. Nadam se da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici biti kažnjeni, rekao je večeras direktor Istraživačke stanice Nikola Božić.

Pet devojaka, u ispovesti koje je objavio nedeljnik Vreme, rekle su da su od 2003. do 2014. doživele seksualno i fizičko nasilje u Istraživačkoj stanici "Petnica" kod Valjeva.

Sve kao zlostavljača imenuju istu osobu, a situacije koje opisuju idu od manipulacije, preko prisile do brutalnih opisa zlostavljanja.

Božić kaže da "u Istraživačkoj stanici Petnica žele da podrže svoje koleginice i sve žrtve nasilja da progovore, i misle da je trenutak da ih pažljivo slušaju".

Božić kaže da su danas istražni organi bili u "Petnici" i da je započet proces davanja izjava.

- Ja se nadam da ćemo brzo dobiti satisfakciju za žrtve i da će svi oni koji su vinovnici ovako nečega biti kažnjeni. Kao novi direktor mogu da garantujem da se ovako nešto ne sme nikada više desiti - poručio je Božić.

Najavio je uvođenje strogog kodeksa ponašanja za sve učesnike obrazovnih programa, kako i procedure poverljivog prijavljivanja nasilnika.

Organizovaće, kako je dodao, intenzivne programe obuke po tim temama za sve učesnike programa.

- Zato u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas - rekao je Božić.

Povodom slučaja u Petnici, oglasila se i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

#Nikola Božić