AKTUELNO

O ovoj temi su govorili unuk Josipa Broza, Joška Broz, kao i muzejski savetnik Momo Cvijović.

Unuk nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Joška Broz, koji je poslanik u parlamentu, najavio je da će u Skupštini postaviti pitanje - Šta sa stvarima koje su ostale iza Tita? On tvrdi da se Titova imovina ukradena tokom poslednje tri i po decenije nalazi na aukcijama i crnom tržištu. Da li je to istina, gde se čuvaju Titove stvari? Koji su najvredniji pokloni koje je dobio od stranih državnika? Šta se nalazilo u sefu u Užičkoj ulici, a šta u famoznom sefu 555?

Foto: Printscreen

O ovim pitanjima su u Jutarnjem programu TV Pink, Titov unuk Joška Broz i muzejski savetnik u MIJ Momo Cvijović.

Cvijović je objasnio da su nakon smrti Josipa Broza formirane komisije za popis njegove imovine, kao i da je za svaku vilu i rezidenciju određena posebna komisija.

Foto: Printscreen

-Sve je bilo popisano, ali se nije popisivao celokupan inventar, već samo ono što je njegovo lično vlasništvo (predmeti koje je kupio i nabavio iz sopstvenih sredstava) i poklone od stranih državnika - objasnio je Cvijović.

Foto: Printscreen

kako tvrdi, od njegove smrti do 1996. godine njegove stvari su se držale u memorijalnom centru, a neke od njih su date i porodice, što je Joška Broz negirao.

Broz je rekao da će u Skupštini nastupati kao poslanik i da hoće da postavi mnogobrojna pitanja, kao i da je cilj da se otkrije istina o svemu tome.

Foto: Printscreen

Postaviću pitanja, gde su nestali listovi iz knjige žalosti, gde su nestale slike iz kolekcija slika od 3.500, jer ih sada samo ima 750 slika, tako da želim da čujem istinu i šta je sa tim - istakao je Broz, dodajući da nije završena još uvek ostavinska, da porodica ne može ništa da dobije, a kako tvrdi, stvari nestaju, jer ih "uzima" neko ko ima pristup njima, neko iz državnog vrha.

Foto: Printscreen

Broz, takođe želi da postavi pitanja, ko je prodao na licitaciji Titov sat iz kolekcije satova, šta je sa sefom iz Užičke 15 pored salona o kome niko ne govori, šta je sa kolekcijom poštanskih maraka, šta je sa numizmatičkom postavkom, šta je sa pokradenim oružjem, kao i šta je sa automobilima koji su dati na revers Sloveniji.

-Želim da se sve to ispita i proveri - istakao je Broz, dodajući na Cvijovićevu rečenicu da je porodici dosta toga dato, nakon smrti, naglasio da porodica ništa nije dobila.

Prema Cvijovićevim rečima, postoji "pozamašan registrator šta je porodica dobila", kao i da dok je ta imovina bila državna, Jovanka Broz je dobila više od 3.600 predmeta, među kojima su bile i garderoba, knjige, pokloni, slike, garniture, saloni, dodajući da su i sinovi takođe dobili manji broj predmeta.

Foto: Printscreen

-Savezna Vlada je 1996. godine ukinula memorijalni centar, podiže se onaj famozni zid i nismo imali kontakt ni sa čim što se nalazilo tu - istakao je Cvijović.

Broz tvrdi da postoje tri spiska, koja su kod njega šta ko od porodice treba da dobije, ali da od toga još uvek nema ništa.

#Imovina

#Josip Broz Tito

#Joška Broz

'