AKTUELNO

Danas se navršava 39 godina od smrti Josipa Broza Tita, a njegov unuk Joška Broz kaže da je u Ljubljani sve vreme bio uz njega.

-Došao sam tog jutra kod njega, poljubio ga, on je bio u besvesnom stanju - ispričao je on, dodajući da je došao u Beograd i u 15 časova su mu javili da je Tito umro dok je bio kod prijatelja u Inđiji.

Na pitanje da li je Tito preminuo baš tog 4. maja, on naglašava da je to istina i da čim jedan svedok nekih događaja umre, ljudi počinju da izmišljaju.

- Nedavno je preminuo Branko Lalević njegov aesteziolog, koji ga je isključio sa aparata. I odmah su počele da se izmišljaju stvari. Ne znam zašto im to treba, i zašto to rade - pitao se on.

Da je tito preminuo baš 4. maja, pre 39 godina, potvrđuje i nećakinja Jovanke Broz, Jovanka Čolak Kirali koja naglašava da je njena tetka vodila jako mnogo računa o njegovoj sahrani, ali dodaje da će uvek postojati misterije i teorije.

-Moramo datume sačuvatio da budu istiniti. Oni mogu da pričaju šta god hoće, sada kada je prošlo 40 godina njegove smrti- istakla je ona, i zapitala se zašto to nisu pričali dok je bio živ.

-Pričati tolike decenije o nečijem delu, životu i radu, to znači da je taj neko to zaslužio. Mora da postoiji neki trag iza njega. Mi kao mladi pioniri znamo kako smo živeli  -naglasila je Jovanka Čolak Kirali.

Istoričar Nebojša Damjanović kaže da je "čuo sam sve i svašta" vezano za Tita, ali, kako naglašava, tim nedoumicama je doprinosio i sam Tito.

-Kada se u Austriji pojavila se želja da mu se pred kraj njegove života dodeli neko odlikovanje, za njega nepriznato, rekao je nisam ja taj Josip Broz - ispričao je on, to ima zapisano.

Šta su još gosti Novog jutra rekli o Josipu Brozu, pogledajte u videu:

#Josip Broz Tito

#Smrt

'