AKTUELNO

Prijava za dodatnu novčanu pomoć za sve koji su vakcinisani počinje 1. juna i trajaće sve do 15. juna.

Pravo na ovu pomoć države u iznosu od 3.000 dinara stiču svi koji do 31. maja budu revakcinisani ili prime bar jednu dozu vakcine protiv korona virusa. Sama prijava biće ista kao za prethodnu prijavu za direktnu novčanu pomoć države građanima u iznosu od 60 evra. Građani će moći da se prijave preko sajta Uprave za trezor i kol-centra.

Prijava preko sajta Uprave za trezor počinje 1. juna, dok će građani putem kol-centra moći da se prijave od 4. juna.

Građani prilikom prijave neće morati da dostavljaju dokaz o vakcinaciji jer svi podaci postoje, kako navodi srpski ministar finansija Siniša Mali, u okviru E-uprave.

Foto: Tanjug/Ivica Veselinov

- Sam sistem će te podatke upariti i proveriti - rekao je Mali i dodao da će isplata biti između 15. i 20. juna.

Govoreći o direktnoj novčanoj pomoći države svim građanima, Siniša Mali je naveo da je prvi deo direktne novčane pomoći od 60 evra, dva puta po 30, dobio oko 5.750.000 ljudi. To su bili svi koji su se prijavili putem portala Uprave trezora, kol-centra i oni koji su automatski bili prijavljeni.

Isplata ove novčane pomoći je završena juče, a drugi deo, odnosno još 30 evra, biće isplaćen u novembru.

- Kao što smo obećali u dan i u dinar i to je prvih 30 evra i nema potreba da se bilo ko prijavljuje, drugih 30 je u novembru - rekao je Mali.

Upitan o reklamacijama na prijavu za direktnu novčanu pomoć, Siniša Mali je naveo da će sve reklamacije biti razmatrane tokom naredne nedelje i dodao da je očekivano da se pojavi neka žalba na toliki broj prijavljenih. On ističe da nema veliki broj reklamacija.

Foto: Tanjug/Darko Vojinović

On je podsetio da će u ponedeljak isplaitit sve građane na Kosovu u iznosu od 100 evra, uključujući i decu, dok će nezaposleni na Kosovu dobiti 200 evra.

Takođe, 26. maja sledi isplata druge rate za autoprevoznike, a 8. juna biće isplaćeno 50 odsto minimalne zarade iz paketa pomoći privredi.

Siniša Mali je negirao da je srpski javni dug iznad 60 odsto.

#Siniša Mali