AKTUELNO

Na današnji dan 1945. godine izvršen je proboj iz logora Jasenovac, kada je 600 od preostalih 1073 logoraša zatočenih u Ciglani shvatilo da ih čeka sigurna smrt. Proboj je preživelo samo njih 117.

Božidar Spasić, bivši operativac, punih 15 godina bio je zadužen za borbu protiv ekstremne ustaške, ali i albanske terorističke emigracije. Kako kaže za TV Vesti, o ovoj temi se dosta govorilo ranije i, kako podseća, u osnovnim školama su postojale lekcije o Jasenovcu i ustašama.

- Pojava ustaštva se nije krila, niti se o njoj nije govorilo. Čak su o istoj snimani dokumentarni i igrani filmovi – kaže Spasić.

Foto: TV Vesti

Za vreme Jugoslavije napravljen je monumentalni spomenik u Jasenovcu, podseća Spasić, i ističe da su se organizovale ekskurzije đaka kako bi se on posetio. Nakon toga su, kaže, nastupili događaji zbog kojeg je ova tema morala da „sačeka“.

- Sada kada se sve završilo i kada smo okončali ratne sukobe, sa pijetetom se vraćamo temi žrtava – kaže bivši operativac. Ističe da je Jasenovac najveći ustaški logor i da su u njemu najveći zločinci bile upravo ustaše, a ne Nemci.

Inače, na današnji dan 1945. godine, izvršen je proboj iz logora Jasenovac, budući da su logoraši shvatili da ih u tom logoru čeka sigurna smrt.

- Odmah nakon proboja i oslobođenja tog dela zemlja, počeo je da se pravi plan da nijedan ustaški zlikovac ne preživi. Ideja je bila da se popišu svi – od onih koji su dovozili kašiku, do onih koji su makar nekoga udarili – kaže Spasić.

Foto: TV Vesti

Informacije o tome najviše su dali preživeli logoraši. Napravljen je, dodaje Spasić, bogat spisak od nekoliko hiljada članova ustaškog korpusa.

- Napravljena je operativna akcija pod nazivom „Krug“, sa ciljem da nijedan učesnik u fašističko-genocidnom projektu ne ostane živ. Nije odluka bila „uhvatite ih, pa ćemo im suditi“, već „postupite po nalozima na terenu“ – kaže Spasić za TV Vesti.

Ustaše su bežale ka Zagrebu i dalje ka Austriji, a deo terorista koljača išao je ka Blajburgu.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram Youtube!

#Božidar Spasić