AKTUELNO

Uređenje Trga Slavija počinje sutra rušenjem nelegalnih objekata, a građani će blagovremeno biti obavešteni o novoj organizaciji saobraćaja na skveru kojim dnevno prođe 70.000 pešaka i dvostruko više vozila, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

On je na televiziji Pink rekao da će Slavija biti potpuno drugačija i uređena do 7. novembra.

"Na samom trgu i u pravcu Bulevara oslobođenja opština Savski venac je već počela da ruši nelegalne objekte, koje niko nije dirao dvadeset godina. Čestitam im na tome. Irena Vujović, predsednica, ulaže veliki napor da sredi ovu opštinu", rekao je Vesić na televiziji Pink.

Navodi da će biti uređen potpuno nov park između Ulica kralja Milutina i Slavije, preko puta Mitićeve rupe, gde će građani moći da se okupljaju i posmatraju ili fotografišu fontanu.

U tom parku će biti spomenik Dimitriju Tucoviću, koji je do pre par meseci bio na Slaviji.

Za vikend, kaže Vesić, počinje rušenje već napuštene zgrade na uglu Slavije i Kralja Milana, preko puta Mitićeve rupe, čime će ovaj prostor biti spreman za uređenje parka.

Navodi i da je odluka da se napravi muzička fonatana doneta 2012. godine kada su na vlasti bili oni koji danas kritikuju ovaj projekat.

"Slavija će biti potpuno drugačija i uređena do 7. novembra", rekao je Vesić i dodao da je primetno da postoje određene grupe koje pokušavaju da ospore sve što uradi gradska vlast, iako ovakvi projekti ne bi trebalo da budu deo politike.

Vesić je rekao da je činjenica da se veliki broj građana okuplja svake večeri i da su prihvatili fontanu kao atrakciju, te da je žalosno što je nekima postala izraz političke borbe, ali kada već nemaju politiku, tada im je i fontana dobra da pokušaju da dobiju prostor u medijima.

On je ocenio da je već posle nekoliko dana fontana na Slaviji postala nov simbol Beograda, što je i bio osnovni cilj.

Foto: Tanjug

"Dobili smo nešto novo, nešto što smo mogli da vidimo samo u drugim gradovima poput Barselone, Sankt Peterburga ili Dubaija. Nova fontana je deo ukupnog uređenja grada koje sprovodimo već nekoliko godina. Tu spadaju i fasade u centru grada, pešačke zone, Savska promenada, kao i novi trgovi, kao što je Cvetni trg, ili novi parkovi, kao što je Terazijski plato, kao i čitav niz drugih stvari koje se rade kako bi se grad uredio", naglasio je gradski menadžer.

On je istakao da na taj način Beograd postaje atraktivniji za turiste, podsećajući da je turizam najbrže rastuća grana privrede u našem gradu.

"Građani Srbije mogu da vide da predsednik države gotovo svakodnevno ima sastanke sa predstavnicima stranih kompanija, kako bi privukao nove investitore i na taj način otvorio nova radna mesta. Svaki investitor pre ulaganja, pored provere uslova za investiranje, sagledava i političku stabilnost. Srbija je politički stabilna i kao takva jedna je od retkih u regionu. Država ide u dobrom pravcu i to se jasno vidi", ocenio je Vesić.

On je podsetio da je Beograd 40 odsto BDP-a Srbije, a privredne zone koje su osnovane privući će investitore.

"Beograd polako staje na noge, otvaramo nova radna mesta i naš grad polako postaje privredni centar regiona. Kao takvi, mi smo deo politike Vlade Srbije i uspevamo da sprovedemo projekte koji su stajali decenijama, poput Beograda na vodi ili toplodalekovoda od TENT-a u Obrenovcu do Novog Beograda", naveo je Vesić.

Foto: Tanjug

Ovi projekti, dodao je Vesić, pokazuju razliku između sadašnje i bivše vlasti.

"Mi smo sve te projekte uspeli da realizujemo, a oni su samo pričali. Pričali su o Menhetnu na Balkanu na prostoru sadašnjeg Beograda na vodi, ali nisu bili u stanju ni kamen da raščiste, kao ni da nađu investitora koji bi doneo jedan evro, a ne 3,5 milijardi koliko je naša vlada obezbedila, pričali su o toplovodu Obrenovac-Beograd, a nisu ni projekte znali da urade, ni da nađu nekog ko bi to finansirao, kao što su doneli odluku za izgradnju muzičke fontane, a nisu bili u stanju da je izgrade", kaže Vesić.

Dodao je da je njihova vizija Beograda je da njihovi rođaci mogu bespravno da grade kao što je nedavno ujak Aleksandra Šapića zatvorio ulaz u Studentski grad.

Vesić je naglasio da su kineski investitori pre nekoliko dana u budžet grada uplatili 417 miliona dinara, kao naknadu za građevinsko zemljište za izgradnju kineskog kulturnog centra u Novom Beogradu.

"To će biti najveći kineski kulturni centar u Evropi, što pokazuje koliko je Srbija važna Kini, koja je jedna od globalno najznačajnijih sila", rekao je Vesić.

Gradski menadžer je naglasio da je Grad Beograd u prvih pet meseci izdao građevinskih dozvola za 557.000 kvadrata, čija je ukupna investiciona vrednost 20,5 milijardi dinara, a koliko je to, može da se vidi po činjenici da je za čitavu prošlu godinu ta brojka iznosila 630.000 kvadrata.

"Očekuje se da ona bude nadmašena već u junu, čime će ova godina postati rekordna po investicijama", istakao je Vesić.

On je dodao da se, kako bi se izbegla razna mešetarenja, istog časa kada se potpiše informacija o lokaciji, ona objavljuje na sajtu Skupštine grada, u delu koji se odnosi na Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove.

"Svako može da bude informisan o svom zahtevu i isti može da dobije najviše posle tri dana, što je još jedna stvar u pravcu transparentnosti funkcionisanja ovog grada", naglasio je gradski manadžer.

PRILOG JE U VIDEU IZ EMISIJE "SVITANJE" - PREMOTAJTE NA 2 SATA i 7 MINUTA!

#Beograd

#Goran Vesić

#Rekonstrukcija

#Trg Slavija

'